Welcome in Mechelen

Netwerk van geëngageerde burgers voor asielzoekers, (erkende) vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe stad.

Welcome in Mechelen (WiM) ontstond in februari 2016 als een initiatief van Mechelaars en is uitgegroeid tot een heus netwerk van geëngageerde burgers die de “handen uit de mouwen steken” voor asielzoekers, (erkende) vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe stad.

Sinds november 2016 is WiM een vzw. WiM wil de integratie op een racismevrije manier helpen realiseren. Eén van de belangrijkste WiM-karakteristieken is “ontmoeting organiseren”: activiteiten op het getouw zetten waarbij vluchtelingen/nieuwkomers de gelegenheid wordt geboden om Mechelaars te ontmoeten, contact te leggen, met mogelijkheid om samen verder op weg te gaan. Uiteraard is dit een tweerichtingsverkeer en leren Mechelaars minstens evenveel van nieuwkomers. WiM gaat weg van het caritatieve, van de Bad, Bed, Brood politiek en beschouwt vluchtelingen en nieuwkomers als gelijkwaardig.

Welcome in Mechelen focust zich op het organiseren van een oefenkans Nederlands, infosessies en activiteiten. Daarnaast focust WiM zich op wonen en werken. Een woordje uitleg…

Taal

Elke dinsdagavond organiseert WiM een wandeling in het Vrijbroekpark van 19u30 tot 20u30. Vrijwilligers en nieuwkomers ontmoeten elkaar aan de ingang en gaan samen op stap. Deze activiteit biedt de kans aan alle mensen om hun netwerk te vergroten en het Nederlands te verbeteren. Iedereen is welkom, er is geen inschrijving of aanmelding nodig. Kan je er een keertje niet bijzijn? Geen probleem. Iedereen is vrij om te komen en te gaan wanneer men wil.

In de wintermaanden zal deze activiteit georganiseerd worden een lokaal dienstencentrum. Meer informatie volgt nog. Voor meer informatie en vragen, contacteer Lief Jacobs: lief.jacobs@live.be

Info

WiM organiseerde in samenwerking met de Schakel infoavonden rond allerlei relevante thema’s (ziekte, energieverbruik in woning,…). De bedoeling is om zo goed mogelijk af te stemmen op de vraag en nood van de doelgroep en om hierrond een professional of spreker uit te nodigen. Daarnaast wordt er belang gehecht aan infoverwerking van vrijwilligers. Indien er interessante workshops/webinars/spreekmomenten georganiseerd worden, zullen de vrijwilligers van de community ingelicht worden van de mogelijkheden. Voor meer informatie, contacteer Wannes Buelinckx: wannes.buelinckx@heike40.net

Wonen

Sinds 2019 heeft WiM een woongroep opgericht, bestaande uit 4 gemotiveerde vrouwen. Eén op éen begeleiding valt niet onder de verantwoordelijkheden, wel in samenwerking met verschillende partners en de stad Mechelen uitzoeken hoe er een structurele oplossing kan geboden worden voor het aanslepend tekort aan bewoonbare panden.

Voor meer informatie of vragen, contacteer Ariane, Sylvie, Annick en Eva: wonen.in.mechelen@gmail.com

Werken

In 2017 ging WiM een samenwerking aan met ROJM vzw om een project uit de grond te stampen
(met dank aan de subsidiëring van ESF) rond activering van mensen die nieuw zijn in België. Dit project kreeg de naam ‘OPSTAP ROJM’. Lars Van Loock, Lotte Sluyts en Eva Guns helpen met een glimlach werkzoekende nieuwkomers verder.

Heb je een vraag? Wil je werk zoeken of een gepaste opleiding vinden? Contacteer Lars, Lotte of Eva: lars@rojm.be, lotte@rojm.be, eva@rojm.be

Volg de facebookpagina voor updates en nieuws!

"Ik vind vluchtelingen inspirerend." - Lees hier een interview met Eva Guns over het project OPSTAP ROJM.

ACTIVITEITEN

WiM wil verbinden en samen feest vieren! In het verleden zijn er een resem aan evenementen gepasseerd, hopelijk volgen er in de toekomst nog meer (rekeninghouden met de huidige corona situatie). Samen met en voor nieuwkomers werden er kerstfeesten, iftars, wereldvluchtelingendagen (wereldWELKOMdagen), kook- en beautyworkshops en city walks georganiseerd.
Sinds de opening van het rode kruis opvang centrum in Mechelen, steken de vrijwilligers ook hier een helpend handje toe.

Voedselverdeling

Elke donderdag deelt WiM in samenwerking met de Foodsavers en ARSENAAL/LAZARUS voedselpakketten uit aan gezinnen en personen die het wat moeilijker hebben.

Wil je graag een pakket? Contacteer onze enthousiaste chauffeur, Jan Guns: jan.guns@hotmail.be
Ben je benieuwd naar het verhaal? Check dan zeker de Facebook-pagina van de Foodsavers.

SAMEN WERKEN

“Individually, we are one drop. Together, we are an ocean.” – Ryunosuke Satoro.

Een vzw, een organisatie, vrijwilligers staan nooit alleen. Voor Welcome in Mechelen is het van groot belang om niet enkel de hand te reiken naar de doelgroep, maar ook naar alle partners rondom. Samen wordt er zoveel meer bereikt dan alleen. De Stad Mechelen, Steunpunt asiel en migratie, het Koraalhuis, Caritas, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Gastvrijnetwerk, ARSENAAL/LAZARUS, ROJM, 11.11.11, Oxfam, HartbovenHARD,… Dank aan al de partners en middenveldorganisaties om vertrouwen en samenwerking op te bouwen. WiM staat steeds open voor verrijking en inspiratie.

Kan jij en/of jou organisatie het verhaal van WiM versterken? Of kan WiM jou versterken? Is er interesse tot samenwerken, aarzel niet om te mailen: welcome.in.mechelen@gmail.com

Contactgegevens

Wim heeft naast een dynamische Facebook-pagina ‘Welcome in Mechelen’ met meer dan 2000 volgers en nu ook een website:  www.welcomeinmechelen.be. Interne facebookgroepen schragen de dagelijkse werking. Hierin ook een besloten groep voor de interne cohesie en communicatie. De besloten groep telt meer dan 300 leden. WiM verscheen sinds 2016 geregeld in allerlei media (kranten, radio en televisie).

Bestuurders: Ng Sauw Tjhoi, Nadia Charradi, Annemie De Coninck, Wannes Buelinckx
Adres: Heike 40, 2811 Mechelen
Telefoon: 0456298995

Adres

Heike 40
2811 Hombeek
België