-

Aanhoudende bedwantsenplaag leidt tot protest en staking in centrum 127bis

Het gesloten terugkeercentrum 127bis in Steenokkerzeel kampt al maanden met een bedwantsenplaag. De bewoners lijden onder hevige jeuk, huidirritatie en slapeloosheid, wat hun fysieke en mentale gezondheid ernstig aantast. Afgelopen week weigerde een groep bewoners terug naar binnen te keren en overnachtte buiten als protest tegen deze mensonwaardige omstandigheden.

De bewoners hebben 2 nachten buiten doorgebracht en de bezoekers hebben voor de 2e week op rij geen toegang gekregen tot het centrum. 

“Ze veranderen ons van vleugel in het gebouw, maar het is nog altijd dezelfde rotzooi!” - bewoner 

"Deze mensen zijn al getraumatiseerd door hun asielprocedure en opsluiting. De voortdurende plaag maakt hun situatie alleen maar erger," zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ook het personeel werd vorige week getroffen toen bedwantsen zich naar hun werkruimtes verspreidden, wat leidde tot een staking. "Het feit dat zelfs het personeel nu getroffen wordt, bevestigt de ernst van de situatie," verklaart Luc Van Haute, directeur van Caritas International. "Dit is niet alleen een gezondheidskwestie, maar ook een kwestie van menselijke waardigheid." 

Ondanks diverse oproepen van de Move Coalition, een samenwerkingsverband van verschillende ngo's, waaronder Vluchtelingenwerk en Caritas International, zijn er nog geen structurele maatregelen getroffen om de plaag effectief aan te pakken. Gedetineerden worden enkel van de ene naar de andere vleugel verplaatst, zonder dat het probleem wordt opgelost. "

Tijdelijke oplossingen volstaan niet," zegt Nina Muller, coördinator van Move Coalition. "Er is dringend nood aan een duurzame oplossing."