-

Actie: Recht op opvang voor asielzoekers

Honderden rugzakken voor de arbeidsrechtbank van Brussel, als symbool voor de mensen die bescherming zoeken, en wiens grondrechten door de Belgische Staat bewust worden geschonden. Voor elke dag dat er mensen op straat moeten slapen. #GeenMensenOpStraat
Actie arbeidsrechtbank Brussel - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ondanks een veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in januari heeft de Belgische staat niets ondernomen om een einde te maken aan het gebrek aan opvang van talrijke asielzoekers: honderden mensen slapen nog steeds op straat. België weigert ook de boetes te betalen waartoe ze is veroordeeld.

Daarom lagen er woensdagochtend 1 juni honderden rugzakken voor de arbeidsrechtbank van Brussel, als symbool voor de mensen die bescherming zoeken, en wiens grondrechten door de Belgische Staat bewust worden geschonden. Met deze actie wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met De Association Syndicale des Magistrats (ASM), Avocats.be, de Ligue des droits humains, CIRÉ, Médecins du Monde en Saamo Brussel deze wantoestand aankaarten.

Belgische staat belemmert de werking van justitie

Sinds januari telt de arbeidsrechtbank in Brussel honderden ingediende eenzijdige verzoeken. Al deze verzoekschriften zijn ingediend door asielzoekers die hun opvangrecht is geschonden door Fedasil. Nochtans is het respecteren van dit opvangrecht een verplichting van België. Door deze verschuiving van administratief werk naar de rechterlijke macht besluit de arbeidsrechtbank dat deze situatie “de goede werking bedreigt van de sociale justitie in Brussel”. Deze schending van het recht en de rechtsstaat kan niet blijven voortduren!

Lees hier ons gezamenlijk persbericht

Tine actie - Vluchtelingenwerk Vlaanderen