-

Advocaten op straat voor recht op opvang

Vandaag kwamen advocaten vreemdelingenrecht op straat om de opvangcrisis aan te kaarten. Gesteund door het middenveld, rolden de advocaten een rode loper uit. Deze staat symbool voor het parcours dat hun cliënten moeten afleggen om een opvangplaats af te dwingen. Op het einde van de rode loper hingen de advocaten hun toga symbolisch aan de haak, om aan te geven dat zij genoeg hebben van dit beleid. Tine Claus, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen: “Er moeten dringend noodopvangplaatsen geopend worden, om te vermijden dat er menselijke drama’s plaatsvinden.”
Advocaten op straat

Tine legde de nadruk op de duizenden veroordelingen van Fedasil en de Belgische staat, en het menselijk leed dat veroorzaakt wordt door de opvangcrisis. De meest treffende getuigenis werd gebracht door een Afghaanse jongen van 16 jaar oud. Hij heeft geen opvang gekregen, omdat de Dienst Vreemdelingenzaken twijfelt over zijn minderjarigheid. Hij vertelde dat hij niet wist of hij moest huilen voor wat de taliban met zijn thuisland doet, of voor wat de Belgische staat met hem doet.

Hierna getuigde een advocate over de immense werkdruk die de opvangcrisis met zich meebrengt. Advocaten zijn voor de asielzoekers op straat vaak het énige contactpunt in België. Zij sturen hen dagelijks berichten, en brengen soms zelfs de nacht door in het kabinet van hun advocaat. Ook deze mensen hebben hun limieten. Toch geeft ze aan dat ze niet zullen opgeven, tot hun cliënten de opvangplaats krijgen waar ze recht op hebben.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen blijft zich inzetten voor oplossingen voor deze opvangcrisis. Wil jij mee het verschil maken? Deel en teken dan onze petitie.

Ik teken de petitie