-

België schendt recht op opvang

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dringt aan bij de Belgische staat om opvang en bijstand in primaire noden te leveren aan asielzoekers.

In deze zaak sliep een asielzoeker al sinds zijn asielaanvraag op straat. Op 22 juli verplichtte de Brusselse arbeidsrechtbank Fedasil om de man een opvangplaats te geven. Fedasil respecteerde deze beslissing niet. Vandaag spreekt het Hof zich voor een eerste keer uit over de Belgische opvangcrisis en vraagt aan de Belgische staat om zich in lijn te stellen met de uitspraak van de arbeidsrechtbank. Een zoveelste bewijsdat België het recht niet nakomt.

De situatie voor mensen die asiel willen aanvragen, blijft uiterst zorgwekkend. Ongeveer 5.000 alleenstaande mannen hebben het voorbije jaar geen opvangplaats gekregen, hoewel ze daar recht op hebben. Er zijn niet voldoende opvangplaatsen, en daadkrachtige oplossingen blijven uit. Resultaat: meer en meer mensen slapen buiten zonder enige bescherming. Er lijkt geen perspectief op verbetering. Integendeel, sinds half oktober slapen ook gezinnen met jonge kinderen en niet-begeleide minderjarigen op straat. 

Wil jij ook oplossingen, en #GeenMensenOpStraat?

Teken dan onze petitie