-

Brugfiguren

Ze bieden niet alleen hulp bij het navigeren van documenten en doorverwijzingen, maar fungeren ook als vertrouwde contactpersonen die bruggen slaan tussen nieuwkomers en de lokale gemeenschap. Ze ondersteunen gezinnen bij het begrijpen van culturele verschillen, helpen bij het vinden van onderwijs- en werkgelegenheid mogelijkheden, en bevorderen sociale contacten.

Wat kan je als lokaal bestuur doen?

Schoolgerelateerde ondersteuning

Brugfiguren kunnen een sleutelrol spelen in de huiswerkbegeleiding van kinderen, zodat zij zich zelfverzekerder voelen in de klas en hun leerprestaties verbeteren. Dit versterkt niet alleen hun schooltraject, maar ook hun zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen brugfiguren ouders ondersteunen bij oudercontacten en helpen bij het begrijpen van bijvoorbeeld lessenroosters en schoolcommunicatie.

Ondersteuning van specifieke groepen

Voor kinderen met een bepaalde achtergrond of beperking bieden brugfiguren begeleiding aan ouders zodat ze hun kinderen beter kunnen ondersteunen in hun schoolcarrière. Zo worden alle kinderen gestimuleerd om volledig deel te nemen aan het onderwijs.

Doorverwijzing naar welzijnsdiensten

Brugfiguren kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van bredere noden binnen gezinnen. Wanneer extra ondersteuning nodig is, kunnen ze gezinnen actief doorverwijzen naar welzijnsdiensten, zoals gezinsondersteuning en gezondsheidszorg.

Deze ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit het plan Samenleven.

Voorbeeldsteden 

Steden zoals Menen, Kortrijk en Waregem hebben met succes brugfiguren ingezet om optimale ontplooiingskansen te creëren voor kinderen en jongeren.. Ze helpen gezinnen op verschillende vlakken, met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen. Deze ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door het plan Samenleven.

Ook in andere steden, zoals Genk, zijn er ondersteuners die gezinnen met kinderen in het basisonderwijs helpen met vragen over uiteenlopende onderwerpen. Hier ligt de focus ook op kwetsbare gezinnen. In Mechelen zijn er eveneens begeleiders actief om ervoor te zorgen dat leerlingen zich goed voelen op school en samen kunnen leren leven.