- Brussel

Brusselse politie vernielt kartonnen tenten van minderjarige asielzoekers: Trieste episode van een structureel probleem

Zeventien tenten waarin asielzoekers sinds maandagavond verbleven omdat ze geen opvang krijgen van Fedasil, zijn vernietigd door de Brusselse politie. De agenten zeiden dat dit op bevel was van burgemeester Close.

Maandagavond legde de daklozenorganisatie Samusocial zeven niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te slapen in kartonnen tentjes. Ze brachten zo de nacht door voor de deur van de Humanitaire Hub aan de Havenlaan waar ze overdag terecht kunnen voor een maaltijd en een douche. Intussen ging het om zeventien tenten, met per tent twee migranten.

Ook naast die tenten hadden migranten zich te slapen gelegd, onder de blote hemel. Afgelopen nacht sliepen er daar zo in totaal 150 alleenreizende mannen en 25 niet-begeleide minderjarigen.

“Deze ochtend is de politie alle tenten komen vernietigen”, vertelt Mehdi Kassou, van het Burgerplatform voor de Vluchtelingen, een van de ngo’s achter de Humanitaire Hub. “Iedereen moest vertrekken. Op bevel van burgemeester Philippe Close, zeiden de agenten.”

De woordvoerder van de Brusselse politie verwijst door naar het kabinet van de burgemeester. Daar is voorlopig nog geen reactie. Mehdi Kassou waarschuwde eerder al dat de crisis in de asielopvang zou leiden tot een kamp in de hoofdstad, zoals in het verleden in het Maximiliaanpark.

Deze gebeurtenis is een trieste episode van een structureel probleem. Mensen op straat worden van het kastje naar de muur gestuurd, en weten nooit zeker of de slaapplek die ze hebben gevonden de dag nadien er nog zal zijn. Het feit dat dit nu met alleenstaande minderjarigen gebeurt, die de Belgische staat bij wet moet opvangen is enorm triest. Wij blijven onze oproep herhalen om zo snel mogelijk werk te maken van extra noodopvang, zodat situaties zoals deze snel tot het verleden behoren.