-

Collega Joost tijdens debatavond: "Elke vluchtelingencrisis gaat niet over de vreemde, maar over onszelf"

"Elke vluchtelingencrisis gaat niet over de vreemde maar over onszelf." Onze collega Joost; coรถrdinator Beleid en Ondersteuning, zat op donderdagavond 22 september in een panelgesprek bij deBuren in Brussel over vluchtelingen in de Lage Landen, toen en nu.
Debatavond - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Asielzoekers zijn niets nieuws: vluchtelingen zijn al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Lage Landen. Waarom doen we dan toch vaak alsof het iets nieuws is? Waren vluchtelingen vroeger meer welkom? Maakten we toen ook al onderscheid? Wat leren we nu uit de opvang van ontheemden uit Oekraรฏne en wat zijn overeenkomsten of verschillen met vluchtelingcrisissen uit het verre en recente verleden?

Collega Joost ging er in gesprek met professor ๐—›๐—ฒ๐—ป๐—ธ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—›๐—ผ๐˜‚๐˜๐˜‚๐—บ (Politieke Geografie en Geopolitiek) en ๐—ก๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ฎ ๐—ž๐—ฎ๐—ฟ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ธ๐—ผ, vertaler Nederlands-Oekraรฏens. "Ik blijf beducht voor systemen die gebaseerd zijn op goodwill zonder gerechtelijk kader omdat je dan de non-discriminatie niet kan afdwingen!"