-
Collega Samsoor in de kijker: “Door mijn eigen persoonlijke ervaringen in de asielcentra wou ik me inzetten voor deze doelgroep”
Meer dan vijf jaar geleden moest Samsoor vluchten uit zijn land. In 2016 kwam hij aan in België. Sindsdien heeft hij er een moeilijk traject opzitten. “De eerste keer dat ik asiel aanvroeg, kreeg ik een negatieve beslissing", zegt Samsoor. "Teruggaan naar mijn land was geen optie. Ik bleef niet bij de pakken zitten en diende beroep in bij de Raad van Vreemdelingenbetwistingen en won. Deze positieve beslissing was een echte geruststelling voor mij."
“Door met zoveel diverse mensen samen te wonen ben ik enorm gegroeid als persoon”
Samsoor verbleef vier jaar in het asielcentrum in Sint-Niklaas. “In het kamp leer je zo veel verschillende mensen kennen", vertelt Samsoor. "Iedereen heeft hun eigen achtergrond, cultuur, religie en taal. Doordat je met iedereen moet kunnen samenwerken en samenwonen, groei je echt als persoon. Hier besefte ik dat ik graag met vluchtelingen aan de slag wou gaan."
“Ik ben dokter van opleiding met een specialisatie als neus-keel-oorarts. Mijn opleiding vond grotendeels plaats in Pakistan, maar de universiteit behoorde wel tot de Afghaanse regering. Na dat jaar keerde ik terug naar Afghanistan waar ik tewerkgesteld was als neus-keel-oorarts in een privékliniek in mijn geboorteprovincie Jalalabad Nangarhār. In die tijd was dit ook één van de populairdere plaatsen voor de Taliban. Ik heb er twee jaar kunnen werken, maar toen werd het door de Taliban onmogelijk om mijn job nog in alle veiligheid uit te oefenen."
“Nu zijn we terug samen en is ze gelukkig”
Zijn vrouw woont sinds kort met hem in Aalst. “We zijn getrouwd in 2015 en hebben elkaar pas voor de eerste keer kunnen terugzien deze zomer", vertelt Samsoor. "Al die tijd heeft ze moeten wachten in Afghanistan. Nu zijn we terug samen en is ze gelukkig. Ze voelt zich hier veilig."
Ook zij is dokter van opleiding. Hun diploma’s worden in België erkend tot een driejarige bachelor. Om hier als huisdokter tewerkgesteld te zijn, moeten ze beiden nog 6 jaar extra bijstuderen. “Dit is praktisch onmogelijk", zegt Samsoor. "Ik heb daarom besloten om in een ander vakgebied te werken, terwijl mijn vrouw haar opleiding in België kan herdoen."
Later als zijn vrouw aan haar studies begint, willen ze graag verhuizen naar een grotere stad als Antwerpen, Gent of Leuven.