-

In de voetsporen van een immigratieambtenaar

‘The Interview’ (regisseur Thom Vander Beken) gebruikt Virtual Reality om je in de schoenen van een immigratieambtenaar te plaatsen. Je ontmoet vier asielzoekers uit hetzelfde conflictgebied, namelijk Afghanistan. Na een reeks vragen is het jouw taak om een beslissing te nemen: wie laten we binnen en wie vragen we terug te keren naar zijn of haar land van herkomst?
The Interview

De asielprocedure is lang en vermoeiend en bestaat uit veel verschillende stappen. Een van die stappen is het interview dat asielzoekers moeten afleggen met ambtenaren in een immigratiekantoor. Het is een plek waar we meestal geen toegang toe krijgen.

Met behulp van VR kun je zo'n ruimte betreden en op de stoel van een medewerker gaan zitten. Je ontmoet vier echte asielzoekers uit Afghanistan. Nadat je hen een reeks vragen hebt gesteld, moet je beslissen: wie mag blijven en wie moet terugkeren naar zijn of haar land van herkomst. Er zijn geen goede of foute beslissingen, alleen hele moeilijke. Of in onze huidige crisissituatie: beslissingen die heel lang op zich laten wachten.

De vier Afghaanse hoofdpersonen - Masood, Masih, Najib en Fatema - deelden hun verhaal.

ITV_TRAILER_final.mp4 from Thom Vander Beken on Vimeo.

'The Interview' is gebouwd in Leipzig door het team van blendFX. '

The Interview' is geproduceerd door MINDS MEET (B) en hug films (D) en gefinancierd door Vlaams Audiovisueel Fonds en Mitteldeutsche Medienförderung GmbH.

Ondersteund door East Doc Interactive 2019 georganiseerd door het Instituut voor Documentaire Film (CZ).