-

Doen we werkelijk genoeg om deze drama's te voorkomen?

"Verdrinkingen zijn een politieke keuze." Met die boodschap namen medewerkers van 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vanmiddag de fontein van de Kleine Zavel in Brussel over naar aanleiding van de dramatische scheepsramp voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. De organisaties eisen meer aandacht voor reddingsoperaties en een internationaal onderzoek. ​

Verdrinkingen zijn een politieke keuze

Zwembandjes en reddingsvesten. Die dreven vanmiddag in de fontein van de Kleine Zavel in Brussel om aandacht te eisen voor de zware scheepsramp van woensdag voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. Het zou gaan om een van de meest dodelijke rampen op de Middellandse Zee. ​Deze ramp kon vermeden worden. Verdrinkingen zijn een politieke keuze.

"De reacties van politici schieten ruimschoots te kort", legt beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Thomas Willekens uit. "Enerzijds uiten ze hun medeleven, anderzijds stemden diezelfde bedroefde beleidsmakers recent nog voor een Europees Pact dat de weg naar de EU nog gevaarlijker maakt."

Daarom stelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen een simpele vraag aan de bedroefde beleidsmakers: doet u werkelijk genoeg om deze drama's te voorkomen?

Oplossingen 

  • Voorzie in voldoende veilige en legale toegangswegen naar de EU
  • Zet u in op een structureel hervestigingsprogramma
  • Roep lidstaten tot de orde wanneer ze de zoveelste grootschalige pushbacks voeren
  • Geef voldoende ruimte aan ngo's om levensnoodzakelijke reddingsoperaties op zee uit te voeren


Helaas maken tragische gebeurtenissen zoals deze scheepsramp en het gebrek aan aandacht voor mensenrechten of reddingsacties in het nieuwe Europese Migratiepact duidelijk dat we die ommezwaai van onderuit moeten afdwingen door acties als deze.

Hoeveel mensen moeten eerst nog hun leven wagen?