-

Middenveld roept op tot duurzame, inclusieve Oekraïneaanpak

Met het hernieuwde Russische offensief is vrede in Oekraïne bijzonder ver weg. Middenveldorganisaties ORBIT, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen waarschuwen dat bij ongewijzigd beleid de Oekraïense ontheemden na maart 2025 hun beschermingsstatuut zullen verliezen.
Veelgestelde vragen over Oekraïne - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Aanslepende oorlog vraagt om langetermijnvisie

Zij schuiven een langetermijnvisie naar voor die mensen die Oekraïne ontvlucht zijn perspectief moet geven op een nieuwe verlenging en duurzaam verblijfsrecht na 5 jaar in België, zoals ook mensen met een vluchtelingenstatuut of subsidiaire bescherming genieten). Tine Claus (directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen): “Het is in ieders belang dat zij niet verplicht worden om na drie jaar tijdelijk verblijf alsnog een asielaanvraag in te dienen. Dit zou enorm veel onzekerheid creëren en de behandelingstermijn voor bestaande verzoeken nog verder doen oplopen. “ 

Wie Oekraïne is ontvlucht krijgt op dit moment een tijdelijk beschermingsstatuut. De Europese richtlijn die dit organiseert voorziet vandaag niet in de mogelijkheid om dit statuut voor langer dan drie jaar toe te kennen. Voor een bijkomende verlenging is dus in principe een regelgevende ingreep nodig. 

 

Anne Dussart (Caritas International): “Wij roepen België op om – aan het einde van haar voorzitterschap van de Europese Raad – nog een trekkersrol te spelen voor een uniforme Europese oplossing.” 

Tijdelijkheid loslaten betekent ook sterker inzetten op integratie 

ORBIT, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen roepen ook op om dit moment aan te grijpen om op het vlak van integratie een versnelling hoger te schakelen. Het wordt essentieel om de focus te verleggen van opvang voor ontheemden naar huisvesting en integratie voor iedereen met een beschermingsstatuut. Didier Vanderslycke (Orbit): “Maak werk van een nooddorp in elke centrumstad, dat openstaat voor iedereen die in België recht heeft op bescherming.” 

De opvang die de Europese Unie de afgelopen jaren heeft georganiseerd voor ontheemden uit Oekraïne was op veel vlakken een voorbeeld van menselijkheid en solidariteit tussen de lidstaten. Dit stond jammer genoeg in schril contrast met de manier waarop de Europese Unie de procedures voor andere mensen op de vlucht organiseert. 

Nu niet tijdig ingrijpen dreigt al die inspanningen teniet te doen. Dat ook voor mensen uit Oekraïne een duurzame oplossing gezocht moet worden, biedt een niet te missen opportuniteit om ons integratiebeleid over de hele lijn te versterken.

Lees onze aanbevelingen