-

Evacuatie Paleizenstraat verloopt chaotisch

Deze week werd het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek ontruimd. De evacuatie verliep heel moeizaam en chaotisch. De hulpdiensten troffen er zelfs een dode aan. Vanuit Vluchtelingenwerk Vlaanderen vinden we het verschrikkelijk dat er iemand is gestorven. Voor ons komt dit helaas niet als een verrassing.
Paleizenstraat

Er is gebrek aan gecoördineerd beleid om de situatie in de Paleizenstraat en de opvangcrisis op te lossen. Wij vrezen dat deze drama’s zich zullen herhalen zolang de situatie voor mensen zonder opvang uitzichtloos blijft. We moeten dringend werk maken van structurele oplossingen voor iedereen met een recht op opvang. Zo denken we aan het verplicht spreidingsplan en de inzet van Defensie om extra centra te openen.

In het kraakpand verbleven nu al enkele maanden mensen in zeer schrijnende omstandigheden. Ruim 160 asielzoekers werden gisteren overgebracht naar Ruisbroek. Gisteren zijn de andere mensen zonder opvang vanuit de Paleizenstraat naar het Klein Kasteeltje gegaan. We telden deze ochtend minstens 60 tenten. Er zijn veel mensen bijgekomen. Dankzij buurtbewoners en vrijwilligersgroepen konden ze in een tentje overnachten. Het is goed dat er een oplossing werd gevonden voor de meeste bewoners van de Paleizenstraat. Er zijn ook oplossingen nodig voor andere asielzoekers zonder opvang. Ons land kan dit heus wel bolwerken. Het is geen kwestie van een 'te hoog aantal asielaanvragen'. Er is nood aan daadkracht. Dat zagen we toen er schattingen waren van 100.000 Oekraïners die naar België zouden komen.

De oplossingen om uit deze opvangcrisis te geraken zijn gekend. Er speelt zich een humanitaire crisis af in ons land, al meer dan een jaar.