-

Gastgezin getuigt: "Wat hebben deze mensen al meegemaakt?"

In oktober had Fedasil voor het eerst geen opvangplaats voor families met kinderen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen voorzag daarom een week lang onderdak in Brusselse hotels en lanceerde een oproep voor gastgezinnen. Karel en Luciana reageerden meteen. Zij zijn twee van de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor mensen op de vlucht. Een familie met papa, hoogzwangere mama en dochter uit Mauritaniƫ stonden klaar. We wisten niet wat te verwachten. "Wat hebben deze mensen al meegemaakt? Welke weg legden zij af?"
Gastgezin - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Maar het wat nerveuze gevoel maakte al snel plaats voor fijne en warme momenten. Twee dagen later was het moment aangebroken en reden de twee gezinnen in ijltempo naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Hier stootten ze echter op allerlei administratieve blokkades en kregen geen medische hulp, ook al is dat verplicht vanaf de asielaanvraag. Gelukkig konden ze in een naburig ziekenhuis terecht en kwam de baby gezond ter wereld. Spijtig genoeg werd deze prachtige gebeurtenis overschaduwd door de onduidelijke situatie van de Mauritaanse familie. Zij wisten niet wat er voor hen beslist zou worden.

Momenteel verblijft de familie in het opvangcentrum van Theux, redelijk ver van hun gastgezin. De vertrouwensband die werd opgebouwd kan dus niet meer de rol kan spelen die het verdient, ondanks de inspanningen van Karel en Luciana.

We kunnen ons niet indenken wat er met deze baby was gebeurd als dit gezin op straat was beland. Elke dag zijn mensen op de vlucht afhankelijk van vrijwilligers. Ze schieten in actie om onderdak te zoeken, mensen op de vlucht wegwijs te maken en hen met raad en daad bij te staan. Een taak die de overheid eigenlijk zou moeten opnemen.

Daarin kan Vluchtelingenwerk een belangrijke rol spelen. Met de nodige expertise en netwerk, bieden wij houvast voor al deze vrijwilligers. Jouw steun blijft echter nodig.

 

                                                                        IK STEUN