-

Gezinsherenigers

De uitdagingen voor gezinnen die in ons land aankomen voor gezinshereniging zijn aanzienlijk, vooral wanneer een minderjarige gezinshereniging aanvraagt met zijn of haar ouders. Vaak nemen jongeren veel verantwoordelijkheden op zich, wat zwaar kan zijn. Het hele gezin moet zijn weg vinden in België, terwijl ze vaak de taal nog niet spreken en de regels niet kennen. Daarnaast moeten alle gezinsleden hun plaats en rol binnen het gezin opnieuw vinden en deze weer opnemen. Het ontbreken van ondersteuning na aankomst zorgt ervoor dat deze verantwoordelijkheid vaak op de jongere rust.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN?

Netwerken rond het gezin steunen

Als lokaal bestuur kun je helpen door lokale netwerken te creëren die gezinnen ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met buddy's, die helpen met het wegwijs maken in de gemeenschap. Zo'n netwerk zorgt ervoor dat gezinnen sneller hun draai vinden. Als het gezin een actieve rol speelt in dit netwerk, voelen ze zich meer betrokken en kunnen ze zelfstandiger worden.

Verantwoordelijkheid verdelen

Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijke afspraken te maken over wie welke taken op zich neemt voor de aanvraag en procedure. Dit geldt voor het hele gezin, de vrijwilliger en de hulpverleners. Door de taken eerlijk te verdelen, wordt de jongere ontlast en kan iedereen bijdragen. Een coördinator kan helpen om deze afspraken goed te regelen en ervoor zorgen dat iedereen de juiste ondersteuning krijgt.