-

Gun Syriërs tijd en rust: een nieuw tijdperk vraagt om empathie

De val van het Assad-regime in Syrië luidt een nieuw tijdperk in. Terwijl Syriërs nog bekomen van de shock van de razendsnelle omwenteling, klinken hier al stemmen over terugkeer en het herzien van hun vluchtelingenstatus. Dit is niet alleen voorbarig, maar ook onmenselijk. Syriërs verdienen nu rust en tijd om deze historische overgang te verwerken.

De veranderingen in Syrië betekenen het einde van een tijdperk. Afgelopen weekend zagen we in verschillende steden feestende Syriërs. Zij zien hun land eindelijk bevrijd van een wreed regime dat aanleiding gaf tot miljoenen Syriërs op de vlucht. Tegelijk zijn veel Syriërs erg bezorgd over de toekomst van hun land. Wat staat het land te wachten? Keert er een vorm van rust terug of volgt er net een nieuwe golf van sektarisch geweld? 

Helaas zagen we de dag nadien meteen stemmen opgaan over de terugkeer van Syriërs en het herbekijken van deze mensen hun vluchtelingenstatus. Momenteel is het nog veel te vroeg om hierover te praten. Syriërs verdienen in de eerste plaats rust en begrip na een emotionele rollercoaster. Het laatste wat zij nodig hebben zijn beleidsmakers die hun verblijf in België in vraag stellen. 

Sinds 2014 kent ons land een grote groep Syrische asielzoekers. De meesten onder hen kregen een vluchtelingenstatuut. De eersten verblijven hier ondertussen tien jaar, zijn misschien Belg geworden en hebben een gezin gestart. Zij maken inmiddels een wezenlijk onderdeel uit van onze samenleving. Zij die nog maar net zijn toegekomen, hebben een helse tocht achter de rug en ontvluchtten het regime dat nog maar net ten val is gekomen. Het is enorm wreed om hun verblijf in België plots in vraag te stellen. 

Bovendien is een opheffing van de vluchtelingenstatus enkel mogelijk als de situatie in het land van herkomst duurzaam en grondig is gewijzigd. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) maakt deze beoordeling in alle onafhankelijkheid. 

Wat betekent veiligheid écht?

Vandaag is het nog onmogelijk om te voorspellen wat de toekomst voor Syrië zal brengen. Wij hopen dat het land opnieuw veilig wordt voor al haar burgers, en dat de rechten van minderheidsgroepen ook gerespecteerd worden. We mogen echter niet naïef zijn: HTS, de rebbelengroep die het regime verdreef, is een salafistische beweging in een land vol religieuze en etnische tegenstellingen. Voorlopig kan niemand voorspellen wat de toekomst brengt. Dat verklaart ook waarom het CGVS de behandeling van Syrische asielaanvragen op pauze zet. We begrijpen deze maatregel vanuit een administratief standpunt. Toch hopen we dat deze pauze van korte duur is. Syriërs, net zoals alle andere asielzoekers, verdienen snel duidelijkheid over hun toekomst in België. 

Migratie is meer dan cijfers: het gaat over mensen

We moeten ons behoeden voor snelle en ondoordachte beslissingen die een grote groep mensen in precariteit duwen. Migratiebeleid gaat over veel meer dan over cijfers en procedures. Het gaat ook over menselijke verhalen die maatwerk en inlevingsvermogen vragen. 

Wie de oorlog in Syrië is ontvlucht, heeft net een hels decennium achter de rug. De oorlog daar werd gekenmerkt door een ontzettende brutaliteit. Families werden uit elkaar gerukt. Op weg naar hier werden ze vervolgens nog eens blootgesteld aan misbruik en uitbuiting. Jarenlang trauma laat sporen na. 

Veel Syriërs hebben in ons land eindelijk terug wat vaste grond onder de voeten gevonden. Velen hebben zelfs een innige band opgebouwd met ons land. Vanwaar toch die nood om hen nu op dit moment weer met extra zorgen op te zadelen. Laat deze mensen toch eindelijk zelf beslissen hoe ze terug een stabiele toekomst kunnen opbouwen. Als we het echt menen met onze uiting van warme en solidariteit tijdens de feestdagen, gunnen we onze Syrische medemens wat rust en tijd.