-

Juridische helpdesk wint prestigieuze award voor hulp aan mensen op de vlucht

Op dinsdag 18 oktober ontvangt onze legal helpdesk officieel de PILnet Local Impact Award. Deze Awards erkent het beste innovatieve juridische pro bono project wereldwijd met een lokale impact.
Helpdesk - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Onze legal helpdesk is een juridisch informatiecentrum voor asielzoekers die door de huidige opvangcrisis op straat belanden. Samen met 30 advocatenkantoren en de Franstalige Balie van Brussel, verstrekken we er dagelijks broodnodige juridische informatie en zorgen we dat de asielzoekers een advocaat krijgen die hun precaire situatie kan aanvechten bij de rechtbank.

Al bijna een jaar is er voor alleenstaande mannelijke asielzoekers geen plaats meer in de opvang van Fedasil. En sinds vorige week is dat ook het geval voor niet-begeleide minderjarigen én gezinnen met kinderen. De opvangcrisis heeft daarmee een nieuw dieptepunt bereikt. Samen met onze partners doen wij wat we kunnen met onze legal helpdesk.

Hiermee kregen al meer dan 4000 dakloze asielzoekers een vonnis van de rechtbank dat Fedasil (de federale opvangdienst) verplicht hen opvang te bieden.