-

Jongeren op de vlucht enthousiast voor 1 september: “Ik wil afstuderen en daarna zou ik graag psychologie of gastronomie gaan doen”

Meer dan 1,2 miljoen leerlingen gaan vandaag op 1 september opnieuw naar school, een spannende dag voor veel kinderen en jongeren. Ook voor jongeren op de vlucht is het de eerste dag in België naar school. Wij hopen voor hen en alle andere jongeren, dat hun diepste wensen voor dit schooljaar en later in vervulling gaan.
School - Vluchtelingenwerk

Hier leren nieuwkomers een nieuwe taal, nieuwe gewoontes en nieuwe klasgenoten kennen. Deze jongeren spreken vaak al meerdere talen, die ze ook vaak inzetten bij het tolken voor vrienden, familie of medeleerlingen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wenst dat men hun talenkennis als een rijkdom ziet en hen indien nodig via hun thuistaal ondersteunt bij hun kennisverwerving. Want elk kind is nieuwsgierig en wil kennis opdoen om later te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Kennisoverdracht is de kerntaak van een school en ondersteuning van leerlingen op de nodige vlakken hoort daarbij. Deze jongeren helpen anderen graag. Dat hebben ze op hun vluchtweg vaak gedaan om verder te geraken.

Zoals zij anderen helpen, wensen we hen een warme school die hen een veilige omgeving biedt. We wensen hen scholen waar men personeel én leerlingen goed omkadert op psychosociaal, materieel, pedagogisch en didactisch vlak. Zodat leerlingen met of zonder vluchtverhaal zich gedragen en gerespecteerd weten in hun schoolgemeenschap.

Lees onze beleidsaanbevelingen

Wensen van jongeren op de vlucht

School - Vluchtelingenwerk
"Ik wil Nederlands op het niveau van de moedertaalspreker spreken en een goede loopbaan hebben" - Marcial
"Ik ben Rafiullah uit Afghanistan en woon in België. Wij wensen vrede" - Rafiullah

"Ik droom ervan om zo snel mogelijk naar Oekraïne terug te keren en om me met mijn vrienden terug te verzoenen. Ik droom van een nieuw huis omdat het niet mogelijk is om in mijn huis te wonen. Ik wil graag mijn kat Pikachu en mijn hond Avocado zien.
En natuurlijk wil ik vrede. Slava Ukraini! (Glorie aan Oekraïne)" - Kira, 14 jaar. Kharkiv

"Wij hopen dat de oorlog in Afghanistan stopt en willen studeren. Dankjewel" - Hamza

"Ik wens vrede en vriendelijkheid in heel de wereld en zou later willen terugkeren naar Armenië. Ik wil heel graag tolk en actrice worden" - Armeense leerling

Ook hun leerkrachten hebben wensen

"Ik hoop dat alle jongeren een plaatsje vinden in het Belgische onderwijslandschap en dat ze het onderwijs krijgen waarop ze recht hebben. Maar ook wat ze verdienen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot taalsterke jongeren die een plaatsje krijgen in de maatschappij." - OKANcoördinator , Stefanie Dries van OKAN Meertalig Atheneum Woluwe