-

Junior: "Door deze ervaring heb ik begrepen hoe belangrijk vrijheid is"

"De politie bracht me naar een gesloten centrum, waar ik zeventien dagen verbleef. Ik begreep niet waarom ik daar zat. Ik kwam naar België om mijn studies aan de UCL te beginnen en werd verwacht door mijn zus die er al woonde. De politie probeerde mij drie keer op een vliegtuig naar Kinshasa te zetten, maar ik weigerde. Uiteindelijk werd ik vrijgelaten en nu ben ik student zoals vele anderen maar ik slaap nog altijd slecht en krijg psychologische begeleiding. Door deze ervaring heb ik begrepen hoe belangrijk vrijheid is", aldus Junior Wasso. Bekijk hier het verhaal van Junior.
Junior - Move

Stel je voor: je landt op Zaventem, beschikt over alle nodige papieren, je hebt zin om aan je studies te beginnen maar wordt onmiddellijk naar een verhoorkamer gebracht en kritisch ondervraagd. Zonder proces of recht op wederwoord. Zonder dat hier een grond voor is.

Uiteindelijk word je naar een detentiecentrum voor migranten gestuurd. Het overkwam Junior Wasso in september 2021, hier in België, onder onze neus. Zo’n behandeling laat littekens na en toont aan in hoeverre het Belgische grensbeleid aan willekeur onderhevig is.

Benieuwd naar het verhaal van Junior? Bekijk de video hieronder.

Meer weten over de Move coalitie?

Klik hier