-

Kersvers staatssecretaris Asiel en Migratie kijkt aan tegen 100 cruciale dagen ‘behandel alle vluchtelingen gelijk’

"We behandelen niet alle mensen op de vlucht gelijk, maakt u daar uw eerste agendapunt van?" Die oproep lanceren 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL richting kersvers staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole De Moor (CD&V). Hoewel pas sinds gisterenavond duidelijk is dat De Moor Sammy Mahdi in die rol opvolgt, is de toon meteen duidelijk gezet. "Ook niet-Oekraïense mensen op de vlucht verdienen een menswaardig beleid. De eerste honderd dagen zullen cruciaal worden", klinkt het bij de organisaties.
Iedereen verdient een veilige thuis - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Het werk dat op de plank ligt voor de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) is duidelijk enorm. Dat blijkt uit een briefcampagne die solidariteitskoepel 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL onmiddellijk lanceerden wanneer bekend werd dat De Moor de opvolger werd van Sammy Mahdi, nu die laatste partijvoorzitter wordt.

Met de oorlog in Oekraïne dat de overheid ze wel degelijk snel kan schakelen om mensen op de vlucht op te vangen. Meteen werd beslist om alle Oekraïners het statuut van tijdelijke bescherming te geven, opvang en begeleiding. Er werden netwerken opgezet om mensen Nederlands te leren en ook op vlak van toegang tot werk was de ambitie meteen duidelijk.

“Helaas is die ‘yes we can’-mentaliteit ver zoek bij beleidsmakers voor niet-Oekraïense vluchtelingen”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De weg naar een veilige thuis is voor hen bezaaid met obstakels. We onthalen Syriërs op de vlucht bijvoorbeeld niet met dekens en ondersteuning, maar met gewelddadige pushbacks aan de Europese buitengrenzen. Elke mens zou moeten tellen, ook die op de vlucht. Alleen maken we dat niet waar in de praktijk.” Dat maakten de organisaties treffend duidelijk door de vluchtverhalen van Natasja en Inaya naast elkaar te leggen, respectievelijk Oekraïense en Syrische vluchtelingen.

Eerste 100 dagen worden cruciaal

De eerste honderd dagen worden cruciaal volgens de drie organisaties. Er is een opvangcrisis die onmiddellijke oplossingen vereist, maar ook hervestigingsprogramma’s die helemaal in zak en as zitten. Bovendien verwachten middenveldorganisaties dat De Moor een solidair asiel- en migratiebeleid presenteert aan het einde van die termijn van honderd dagen.

“De nieuwe staatssecretaris kan het zich niet veroorloven om zich rustig in te werken. De opvangcrisis woedt volop”, schetst Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Vorige week nog boden er meer dan 200 mensen zich tevergeefs aan op het Klein Kasteeltje voor een opvangplaats. Die mensen belanden op straat terwijl ze een recht op opvang hebben.” De organisaties vragen De Moor om onder meer de opvangplaatsen die werden geopend voor Oekraïners maar vandaag niet worden gebruikt, te activeren.

Breed draagvlak

“Het gaat om een flagrante ongelijkheid in behandeling die velen niet onberoerd laat”, benadrukt Kathleen Van Den Daele, directeur  van LEVL, de opvolger van het vroegere Minderhedenforum. “Alle mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, ongeacht hun herkomst, hebben nood aan een veilige thuis. Oorlog is oorlog. Deze ongelijkheid wordt breed herkend door tal van mensen en organisaties die niet noodzakelijkerwijs met migratie bezig zijn binnen hun werking. Sommige goede zaken van de opvang van Oekraïense vluchtelingen moeten we kunnen opschalen naar niet-Oekraïense vluchtelingen.”

Verder schaarden onder meer ACV, Caritas International, Orbit vzw en Pax Christi zich reeds achter de oproep ten aanzien van staatssecretaris De Moor.