-

Actie Kinderrechtendag - Issam zoekt zijn 18.292 vriendjes

Op vrijdag 18 november plaatsen wij een standbeeld van een kind op de vlucht aan het Luxemburgplein in Brussel. Het beeldje, Issam, telt op tot 18.292. Hij is op zoek naar zijn vriendjes.
Kinderrechtendag - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Kinderrechtendag

Voorbijgangers worden op vrijdag 18 november verrast door een standbeeld van een kind aan het Luxemburgplein in Brussel. Het kind speelt symbolisch verstoppertje met zijn vriendjes en telt tot 18.292. Een cijfer dat staat voor het aantal kinderen op de vlucht die in Europa van de radar verdwenen tussen 2018 en 2020. Met deze actie vragen Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Child Focus en Caritas International België aandacht voor de kwetsbaarheid van minderjarigen op de vlucht op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op zondag 20 november.

Kinderrechtendag

Jaarlijks verdwijnen duizenden kinderen op de vlucht in Europa van de radar. De onzekere verblijfsstatus en een beperkte toegang tot zorg en opvang maken dat deze kinderen extra kwetsbaar zijn om in gevaarlijke situaties terecht te komen. Ook zij verdienen zorg en een veilig onderkomen zodat ze kind kunnen zijn en blijven.

De huidige opvangcrisis in ons land legt die kwetsbaarheid nogmaals pijnlijk bloot. Sinds midden oktober 2022 slapen ook baby’s, peuters en kleuters met hun familie op straat net als 150 minderjarigen die zonder begeleiding naar België kwamen. Op dit moment, meer dan een maand later, zijn er nog meer dan honderd kinderen voor wie nog altijd geen oplossing is geboden en die nog steeds gedwongen op straat slapen.

“Dat is niet alleen mens- en kindonwaardig, maar brengt ook bovenal de veiligheid van deze kinderen in het gedrang", zegt Tine Claus, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Net de veiligheid en zorg die deze minderjarigen zo hard nodig hebben.”

Daarom koppelen wij deze actie ook aan onze al lopende petitie waarin ze eerste minister Alexander De Croo oproepen om met zijn regering verantwoordelijkheid te nemen en gepaste opvang en zorg te voorzien.

Iedereen verdient een veilige thuis, ook deze kinderen. Want elk kind telt.

Het standbeeld blijft tot zondag 20 november staan wanneer het Internationale Dag van de Rechten van het Kind is. Ook op zaterdag en zondag zullen er vrijwilligers van 10u tot 16u bij het standbeeld aanwezig zijn om te informeren.

 

Sfeerbeelden

Teken onze petitie