-

Mensenrechtenraad (UNHCR) vreest “wrede, onmenselijke en vernederende” opvangcrisis

De Mensenrechtenraad (UNHCR)* vreest dat de huidige situatie over de opvangcrisis in ons land gelijkstaat aan een “wrede, onmenselijke en vernederende” behandeling van asielzoekers. Dat schreven vier speciale rapporteurs in een brief aan de Belgische regering. Ze uiten hierin hun diepe bezorgdheden over de schendingen van fundamentele mensenrechten van migranten en asielzoekers in België. Vooral de omstandigheden waarin asielzoekers zonder opvang moeten leven zijn uiterst zorgwekkend.
opvangcrisis - mensen brengen de nacht op straat door

Het opvangsysteem voor asielzoekers in België is volzet. Fedasil, die de opvang voor asielzoekers organiseert, zit al enkele jaren op rij met een tekort aan opvangplaatsen: “Het gebrek aan opvangplaatsen is een terugkerend probleem in België”, haalt de Mensenrechtenraad in het rapport aan. Telkens de vluchtelingenstroom vermindert, sluit de federale regering opvangvoorzieningen, waardoor er bij de volgende toename plaatsen te kort zijn. 

Als gevolg krijgen de asielzoekers niet de bescherming waar ze recht op hebben. Al meer dan 10.000 asielzoekers, waaronder nu ook vrouwen en kinderen, werden omwille van het opvangtekort de straat op gezet en rollen zo van de ene kritieke situatie in de andere. De asielzoekers die niet op straat leven, wonen in kraakpanden.  

Zowel op straat als in de kraakpanden zijn de levensomstandigheden er schrijnend. Het rapport spreekt over een overduidelijk gebrek aan basisbehoeften en verwijst naar fragiele situaties met incidenten van geweld, seksueel misbruik en verdwijningen die het huidig beleid teweegbrengen. Zo raakten er al 24 migrantenkinderen vermist en zouden er verschillende ziekte-epidemieën zijn opgedoken door overbevolking en een gebrek aan toegang tot hygiëne. 

De UNHCR eist van de Belgische regering dat ze een antwoord biedt op de beschuldigingen die haar worden opgelegd en een duurzame oplossing zoekt op de terugkerende opvangproblematiek.  

In juni buigt de federale regering zich opnieuw over de afspraken die ze in april maakte om een eind te maken aan deze opvangcrisis. Deze brief is een niet mis te verstande oproep om een tandje bij te steken. Op straat speelt zich een humanitaire crisis af. Met hun brief ondersteunt UNHCR wat ook wij nog maar eens aangekaart hebben in ons rapport. 

Lees hier ons rapport 

 

* De Raad staat in voor het toezicht op de naleving van de universele rechten van de mens.