-

Mensenrechtenschendingen aan de grens tussen Wit-Rusland en EU

Vluchtelingenwerk Vlaanderen maakt zich grote zorgen over de situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en de Europese Unie. Mensen op de vlucht worden hier geïnstrumentaliseerd door zowel het Wit-Russische regime, dat mensen grof geld doet betalen om ze daarna te droppen in een onherbergzaam grensgebied, als door de regeringen van Polen en Litouwen.
Wit-Rusland

Deze landen hebben, in strijd met het Europees en internationaal recht, het recht op asiel opgeschort. Hierdoor zitten vandaag 1000 mensen vast aan de grens, in een uitzichtloze situatie. 10 mensen stierven al, toeschouwers vrezen dat dit aantal snel kan oplopen. Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, die ter plekke actief zijn, rapporteren extreem geweld.

Mensen op de vlucht die ze ontmoeten, beschrijven hoe ze werd geslagen met de kolf van een geweer. Geëlectrocuteerd werden en hoe al hun bezittingen werden afgenomen door de grenswachters. Verslagen uit eerste hand lopen intussen nog slechts druppelsgewijs binnen, want sinds het uitroepen van de noodtoestand door de Poolse overheid hebben journalisten niet langer toegang.

In de reacties van de Europese staatshoofden weerklinkt oorlogsretoriek. De Wit-Russisiche president Lukashenko valt de EU aan en dat betekent, tot ons afgrijzen, dat ze mensen op de vlucht als ‘wapens’ voorstellen. Wij verzetten ons tegen deze framing. Het gaat om kwetsbare mensen, families, die nu dreigen dood te vriezen tussen twee vuren.

Mensenrechtenschendingen

De stilte over de mensenrechtenschendingen door Pools toedoen, verbaast ons. Het gaat over mensen op de vlucht, heel veel van asielzoekers aan de Poolse grens zijn afkomstig uit overbevolkte vluchtelingenkampen in landen als Irak, Syrië, Libanon of Turkijke, waar ze al jaren wachten op een uitweg. Dat de Wit-Russische overheid er in slaagt om hen hun laatste kapitaal af te troggelen, zegt veel over de uitzichtloosheid waar ze zich in bevinden.

Vanuit Vluchtelingenwerk Vlaanderen kunnen we alleen maar blijven hameren op dezelfde nagel. 85 procent van de vluchtelingen wordt vandaag opgevangen in derdewereldlanden. Vaak verblijven ze al jarenlang in erbarmelijke omstandigheden. UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie benadrukt steeds opnieuw dat we mijlenver van eerlijke verdelingen van de inspanningen staan.  

Wie voorstelt om te wachten met serieuze investeringen in hervestiging en andere veilige en legale toegangswegen totdat Fort Europa volledig dichtgetimmerd is, dwaalt en speelt in de kaarten van dictators als Lukasjenko.

Vandaag investeren in veilige en legale toegang én een Europees solidariteitsmechanisme is de énige manier om mensensmokkelaars, zoals de president van Wit-Rusland, de wind uit de zeilen te halen.