-

Middenveld en vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol in de integratie binnen de gemeenschap. Door inwoners te stimuleren om actief bij te dragen via taalcoaching, buddy-systemen of pleegzorg, kunnen lokale besturen de onderlinge verbondenheid versterken. Dit niet alleen helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de samenleving, maar creëert ook waardevolle relaties tussen verschillende culturen.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN?

Bouw een sterk vrijwilligersnetwerk

Creëer een platform waar inwoners zich kunnen aanmelden om nieuwkomers te ondersteunen met taalcoaching en andere vormen van hulp. Dit netwerk bevordert waardevolle persoonlijke relaties en draagt bij aan een soepel integratieproces, waarbij nieuwkomers zich sneller thuis voelen.

Ondersteun buddy-programma's 

Faciliteer buddy-projecten waar inwoners als mentor kunnen optreden voor nieuwkomers. Deze persoonlijke begeleiding biedt niet alleen praktische ondersteuning, maar helpt ook bij het opbouwen van een gevoel van verbondenheid.

Schakel brugfiguren in

In steden zoals Menen, Kortrijk en Waregem zorgen brugfiguren voor een waardevolle ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Ze bieden ontwikkelingskansen aan kinderen en jongeren door hen te begeleiden op verschillende levensdomeinen.

Organiseer gemeenschapsactiviteiten

Moedig programma’s aan waarbij inwoners van verschillende achtergronden en leeftijden samenkomen om nieuwkomers te verwelkomen. Dit kan variëren van sportevenementen tot culturele uitwisselingen, waarbij persoonlijke banden ontstaan en het sociaal weefsel in de gemeenschap wordt versterkt.

 
Open

OPEN is een netwerk van organisaties in Zuid-West-Vlaanderen dat wil helpen bij de vierde pijler van inburgering. Het netwerk zorgt ervoor dat er veel verschillende activiteiten zijn waaraan nieuwkomers kunnen deelnemen zoals vrijwilligerswerk, stages, of samen met buddy's op pad gaan. OPEN maakt deze activiteiten toegankelijk en werkt samen met lokale besturen en organisaties zoals VDAB en het Agentschap Integratie en Inburgering. 

Voor meer informatie, kan je contact opnemen met Saar Deschamps via @email.

 

 

GENK: NETWERK VLUCHTELINGEN EN ASIELZOEKERS

Dit netwerk bestaat uit verschillende organisaties, vrijwilligers en individuen die zich inzetten voor vluchtelingenhulp en opvang in Genk. Ze werken samen om problemen en signalen rond vluchtelingen en asielzoekers op te volgen en op te lossen. Daarnaast wil het netwerk de inwoners van Genk bewust maken en informeren. Daarom organiseren ze onder andere gespreksavonden en activiteiten voor de jaarlijkse Wereldvluchtelingendag.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de dienst Diversiteit en Gelijke Kansen via @email.