-

Middenveld zorgt dat deze nacht kinderen en families niet op straat hoeven te slapen

Wanneer een kind op straat dreigt te moeten slapen, wacht je niet tot morgen, dan handel je vandaag. Deze middag kregen zo’n 125 mensen, families, die vandaag asiel aangevraagd hebben te horen dat ze geen opvang konden krijgen in het reguliere opvangsysteem. Zo dreigden families met kleine kinderen, zwangere vrouwen, peuters en kleuters deze nacht op straat in de gietende regen te moeten overleven. Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelde voor aan Fedasil om oplossingen te zoeken en is zo snel mogelijk naar Dienst Vreemdelingenzaken gegaan. Daar bevonden zich toen nog zo’n 40-tal mensen. Van de overige families is het onduidelijk hoe zij de nacht zullen doorbrengen. Samen met Dokters van de Wereld, het Burgerplatform, de Humanitaire Hub en andere lokale organisaties heeft Vluchtelingenwerk oplossingen gezocht voor deze families, onder andere via tijdelijke noodopvang in hotels. Dit is maar een tijdelijke oplossing. Wij kunnen ons niet engageren voor een lange termijn verhaal gezien wij geen opvangorganisatie zijn.
Pacheco - Vluchtelingenwerk

“Hier zal het middenveld diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten voorzien”, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk. “Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Het idee dat ons land niet in staat is om families met kleine kinderen een dak boven het hoofd te bieden, is te groot voor woorden.” Samen met lokale ngo’s en met de hulp van de Humanitaire Hub vangen we nu de families op, geven we hen een warme maaltijd en hebben we een slaapplaats gezocht.

Al maanden worstelt de Belgische overheid met de opvang en zorg voor mensen die in België asiel aanvragen. Dat leidde tot onaanvaardbare humanitaire situaties, met vandaag als dieptepunt families met heel jonge kinderen en minderjarigen die aan hun lot werden overgelaten. Voor een grote meerderheid van hen wachtte een nacht op straat, geconfronteerd met koude, regen en onzekerheid. Morgen dreigt hetzelfde scenario zich te ontplooien. Als dat het geval is, zijn we opnieuw bereid om families en minderjarigen zonder opvang een onderdak te bieden. Dit om te vermijden dat zij dit weekend op straat moeten slapen.

“Geconfronteerd met dit menselijk lijden en de grote dreiging voor zeer kwetsbare families en kinderen kon Vluchtelingenwerk gewoon niet langs de zijlijn toekijken”, zegt Tine Claus. “Dit is maar een tijdelijke oplossing. Daarom is het nu aan de regering om extra personeel in te schakelen, en extra plaatsen vrij te maken. Eerstdaags komt de regering samen. Wij verwachten hier structurele oplossingen.”

Dit duurt al meer dan 1 jaar

Het gebrek aan opvang voor mensen die asiel aanvragen, is stilaan een oud zeer aan het worden. Wij trekken al meer dan 1 jaar aan de alarmbel. Dinsdagnacht moesten al 21 minderjarigen de nacht op straat doorbrengen. In temperaturen die toen dicht tegen het vriespunt aanleunden. Fedasil werkt met een systeem waarbij kwetsbare groepen zoals minderjarigen, vrouwen en families voorrang krijgen. De alleenstaande mannen die overblijven, moeten vaker op straat slapen.

“Toen ging het nog om 16- tot 18-jarigen die geen opvangplaats kregen”, zegt Tine Claus. “Vandaag ging het om baby's , peuters en kleuters. Hier heb ik geen woorden voor.” Daarom blijft Vluchtelingenwerk aandringen op meer noodopvangplaatsen, om deze acute nood te verlichten. Niemand zou nog op straat mogen slapen. Geen jonge kinderen, geen minderjarigen, geen vaders of moeders, geen mens.