-

Middenveldorganisaties weigeren kantoor premier met lege handen te verlaten

Samen met Dokters van de Wereld, CIRÉ, Artsen Zonder Grenzen, de HUB en het Burgerplatform heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen maandag 19 december enkele uren lang de Wetstraat 16 'symbolisch bezet' om zo druk uit te oefenen op premier Alexander De Croo in de zoektocht naar een oplossing voor de opvang van asielzoekers.
Middenveld bezet Wetstraat 16

De eerste minister ontving onze delegatie. De bijeenkomst werd georganiseerd zodat we concrete acties konden voorstellen om tot een oplossing te komen voor de situatie van asielzoekers die de nacht op straat doorbrengen. We vertrekken pas als er structurele oplossingen uit de bus komen. We zijn het beu dat het bij woorden blijft met ministers die zichzelf op de borst kloppen terwijl mensen op de vlucht blijven creperen op straat of in kraakpanden waarin ziekten uitbreken.

“Het is onaanvaardbaar, we hebben een regering die de rechtsstaat niet respecteert. Het is een kwestie van mensenrechten”

Alexander herhaalde dat hij niet aan onze eisen kon voldoen zonder zijn meerderheidspartners van de regering te raadplegen. Wij herhaalden ons totale ongenoegen. Wij drongen erop aan dat men moet stoppen met het maken van aankondigingen die niet stroken met de realiteit. We werden door medewerkers van de asieldienst Fedasil ingelicht dat, in tegenstelling tot wat is aangekondigd, Fedasil nog steeds niet in staat is alle mensen te helpen. Na 3 uur hebben er uiteindelijk voor gekozen de Wetstraat te verlaten om te voorkomen dat de situatie in geweld zou ontaarden.

Wij roepen eerste minister Alexander De Croo op om met zijn regering verantwoordelijkheid te nemen: noodopvang voorzien, opvordering personeel & activatie spreidingsplan OCMW's.

Ondersteun jij onze actie mee? #GeenMensenOpStraat

                                                                 Teken dan onze petitie