-

Netwerkdag Brussel: reis door emoties en samenwerking

Op zaterdag 16 december vond een inspirerende netwerkdag plaats in Brussel (in MMM Migratiemuseum), gebaseerd op de tentoonstelling samengesteld door Abdulazez Dukhan. Deze 24-jarige fotograaf, verhalenverteller, grafisch ontwerper en student nam ons mee op een geïllustreerde reis van emoties, gestart in 2011 in Syrië.

Het evenement bood vrijwilligers, professionals en geïnteresseerden in migratiegerelateerde onderwerpen de kans om met elkaar in gesprek te gaan over de impact van aanhoudende oorlogen, moeilijke situaties en de rol van burgers en professionals in het ondersteuningsnetwerk van mensen op de vlucht.

De dag begon met een warm onthaal en een kopje koffie, gevolgd door een boeiend panelgesprek. Abdulazez Dukhan deelde zijn persoonlijke reis, samen met professor Ilse Derluyn, Nati Zapatero (vrijwilliger bij Cuistot Solidaires), en Griet Jacques (moderator van Vluchtelingenwerk Vlaanderen). De discussies raakten de diepste emoties die aanhoudende conflicten en moeilijke situaties oproepen. Deelnemers reflecteerden op hoe ze omgaan met verhalen die hen persoonlijk raken.

 

De dag vervolgde met interactieve conversatietafels. In de eerste conversatietafels werd dieper ingegaan op de emoties die deelnemers ervaren bij aanhoudende conflicten. In de tweede stonden praktische kwesties centraal, waaronder de invloed van burgers op lokale politici, de rol van vrijwilligerswerk in Brussel, en het gesprek over migratie in tijden van polarisatie. 

De diversiteit aan onderwerpen weerspiegelde de complexiteit van het migratiedebat. Deelnemers deelden ideeën over hoe burgers en professionals optimaal kunnen samenwerken om een effectief ondersteuningsnetwerk voor mensen op de vlucht op te bouwen.

Bekijk het fotoalbum