
-
Nieuwe asielwet zet mensen op straat nog vóór hun verhaal gehoord wordt

De nieuwe regelgeving viseert mensen die eerder al een beslissing kregen in een ander Europees land. Ook wie daar erkend werd als vluchteling, verliest voortaan het recht op opvang in België. Zij mogen alleen nog een zogeheten ‘volgende asielaanvraag’ indienen — zelfs als het hun eerste is op Belgisch grondgebied.
Eerst bewijzen dat je bescherming nodig hebt — maar zonder dak boven je hoofd
Maar om zo’n aanvraag ontvankelijk te laten verklaren, moeten ze eerst bewijzen dat er “nieuwe elementen” zijn die hun bescherming noodzakelijk maken. In de praktijk is dat bijzonder moeilijk, zeker voor mensen die geen toegang meer krijgen tot opvang of begeleiding.
Op straat, zonder hulp: zo begint de asielprocedure
Vluchtelingenwerk Vlaanderen noemt het wetsvoorstel “zorgwekkend” en benadrukt dat het recht op een eerlijke procedure begint bij een veilige plek om te verblijven. “Hoe kun je bewijzen dat je niet veilig bent in Griekenland, als je intussen op straat leeft in Brussel?” stelt de organisatie. “Je bouwt geen dossier op terwijl je op een bankje slaapt.”
In de praktijk worden vooral alleenstaande mannen vandaag al uitgesloten van opvang door Fedasil. Wat nu een betwiste praktijk is, wil de federale regering met deze wetgeving wettelijk verankeren.
Ook Palestijnen uit Griekenland zijn nu kansloos in België
De nieuwe wetgeving raakt onder meer Palestijnse vluchtelingen die via landen als Griekenland Europa binnenkomen. Daar krijgen ze soms snel een beschermingsstatus, maar belanden vervolgens in uitzichtloze situaties: zonder werk, zonder degelijke huisvesting of sociale rechten. In België hopen ze hun leven te kunnen heropbouwen. Die hoop wordt nu nagenoeg onmogelijk gemaakt.
“Mensen uitsluiten is geen controle — het is het begin van chaos”
Volgens tegenstanders zal deze wetgeving niet zorgen voor meer controle of efficiëntie, maar voor meer mensen in precaire situaties. “Wie mensen opvang en procedurele rechtvaardigheid ontzegt, duwt hen richting illegaal verblijf,” zegt Vluchtelingenwerk. “We moeten mensen de kans geven om hun verhaal te doen. Pas dan kunnen we spreken van een rechtvaardig migratiebeleid.”