-

Oefenkansen en taalontmoetingen

Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijke stap voor de integratie van nieuwkomers en hun toegang tot werk, onderwijs en sociale diensten. Door initiatieven te ondersteunen die de taalvaardigheid verbeteren, kunnen lokale besturen nieuwkomers helpen om hun Nederlands te oefenen. Dit vergroot hun kans op succesvolle integratie, betere toegang tot de arbeidsmarkt en meer mogelijkheden om gebruik te maken van essentiële diensten.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN?

Creëer ontmoetingen rond taal

Organiseer informele praatgroepen of bied taalcoaching door enthousiaste vrijwilligers aan, zodat nieuwkomers op een ontspannen manier hun taalvaardigheden kunnen versterken en nieuwe mensen leren kennen.

Werk samen met lokale krachten

Verbind je met lokale organisaties en scholen om inspirerende taalprogramma's op te zetten die nieuwkomers helpen om vol vertrouwen hun Nederlands te verbeteren.

Houd taaloefenkansen levendig, ook tijdens vakanties

Geef nieuwkomers de kans om ook in vakantieperiodes te blijven oefenen. Zomer- en vakantietrainingen kunnen de brug zijn die taalvaardigheden verder versterken, met als resultaat meer kansen voor iedereen.

Brugge: Taalent

In Brugge wordt de kloof tussen anderstaligen en de arbeidsmarkt verkleind dankzij het Ta(a)lent-programma, een initiatief van OCMW Brugge en VOKANS. Dit programma, gericht op intensieve Nederlandse taalwerving, heeft een groep cursisten uitgerust met het nodige taalattest om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Voor meer informatie: @email


Samen zomeren in Brugge

Tijdens de zomervakantie kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen via Praattafels, waar ze in een informele setting gesprekken voeren met vrijwilligers. Dit helpt om de Nederlandse taalvaardigheid op een ontspannen en leuke manier te behouden.

Voor meer informatie: @email

Genk

Babbel en brei

Samen breien, haken en handwerken terwijl deelnemers in een ontspannen sfeer Nederlands oefenen.  

Regenboogkoor

Een multicultureel koor waarin zowel Nederlandstalige als anderstalige inwoners zingen en zo samen de taal oefenen.

Vriendentaal 

Wekelijkse ontmoetingen waar anderstaligen samen met vrijwilligers praten over verschillende onderwerpen om hun Nederlands te verbeteren.

Babbelatelier

Creatieve workshops in de bibliotheek waar deelnemers, terwijl ze tekenen of schilderen, hun Nederlands oefenen.