-

Onze ouderen verdienen de beste zorg

Vandaag, op de Dag van de Ouderen, willen we de aandacht vestigen op de zorg die velen van ons ooit nodig zullen hebben. De woonzorgcentra in Vlaanderen staan al jaren onder immense druk. Ondanks de onvermoeibare inzet van ons zorgpersoneel wordt het steeds moeilijker om de zorgkwaliteit te bieden die bewoners verdienen. Het tekort aan personeel in de zorg heeft een directe impact op de kwaliteit van leven van ouderen en het welzijn van medewerkers. Ziekenhuisopnames door uitputting, burn-outs en een hoge werkdruk zijn helaas steeds vaker de realiteit. Elke dag moeten teams met te weinig middelen zoveel mogelijk taken volbrengen.

Om de continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen, is het tijd dat we de overheid oproepen tot actie. Een oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is de inzet van mensen die al jaren in België verblijven zonder papieren. Zij zijn bereid te leren, willen werken en kunnen waardevolle bijdragen leveren aan onze zorgteams. Door hen de mogelijkheid te bieden legaal te werken, kunnen we niet alleen het personeelstekort verlichten, maar ook deze mensen een kans geven om uit de schaduw te stappen.

In andere Europese landen, zoals Duitsland en Italië, spelen migranten al een belangrijke rol in de zorgsector. Hier in België rekruteren sommige woonzorgcentra zelfs mensen uit het buitenland om het personeelstekort op te vangen. Waarom zouden we dan niet dezelfde kansen bieden aan mensen die hier al wonen en een verschil willen maken?

Wij roepen de overheid op om werk te maken van een beleid dat werk als basis voor verblijfsrecht mogelijk maakt. Dit is een pragmatische oplossing voor het schrijnende tekort aan zorgmedewerkers. Door mensen zonder papieren een legale werkstatus te bieden, vullen we de openstaande vacatures in én geven we hen de kans om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen de zorg krijgen die ze verdienen.

 

 

 

Geef mensen die hier wonen de kans om te werken