-

OPINIE: Mannen zijn ook kwetsbaar

Alleenstaande mannen krijgen geen opvangplek meer. Onze directeur Tine Claus zal daarom niet meer deelnemen aan het ­opvangbeleid dat die hele groep uitsluit. Ze schrijft een open brief naar de staatssecretaris in De Standaard.
Conferentie: opvang - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Beste staatssecretaris Nicole de Moor,

Ik richt me tot u met een zwaar gemoed en diepe verontwaardiging. Uw besluit om mannen die zonder hun familie aankomen formeel het recht op opvang te ontzeggen, heeft een diepe emotionele impact nagelaten, niet alleen op mij, maar ook op mijn toegewijde medewerkers.

Toen we vorige week het dringende ­verzoek ontvingen van het Federale Agentschap, dat onder uw verantwoordelijkheid valt, om noodopvang te bieden aan gezinnen met kinderen die deze week met ­dakloosheid werden bedreigd, aarzelden we geen moment. We stonden onmiddellijk klaar om te helpen. Ons lopende werk werd tijdelijk stopgezet, al onze mede­werkers hebben zich met hart en ziel ­ingezet om noodopvang te regelen. We werkten aan gedetailleerde plannen, stelden vijftig noodplaatsen beschikbaar en mobiliseerden ons uitgebreide netwerk van vrijwilligers om de families te ondersteunen.

Helaas werden onze inspanningen overschaduwd door politieke spelletjes en ­onverwachte eisen tijdens de onderhandelingen met uw kabinet. Dinsdagavond werd duidelijk waarom deze onnodige ­obstakels werden opgeworpen. Het was een harde realiteit om te accepteren: het schrijnende gebrek aan bereidheid om de meest kwetsbaren volledig te beschermen, zelfs wanneer er concrete oplossingen binnen handbereik lagen.

Als moeder begrijp ik de diepe bezorgdheid om kinderen die op straat zouden moeten slapen. Maar mannen zijn ook mensen. Ze zijn echtgenoten, vaders of broers. En ook voor hen heeft u herhaaldelijk verklaard dat alles in het werk wordt gesteld om het opvangtekort op te lossen.

Niet langer medeplichtig

De eigenaar van een accommodatie met plaats voor wel tweehonderd personen heeft mij gecontacteerd. Telkens als hij die aanbood, stuitte zijn voorstel op politieke bezwaren die volstrekt niets met humanitaire overwegingen te maken hebben.

Met een zwaar gemoed, maar een vastberaden geest nemen we de pijnlijke ­beslissing om ons terug te trekken als noodopvangpartner. We kunnen niet ­langer deelnemen aan een noodopvang­systeem dat mannen uitsluit en de basiswaarden en menselijke waardigheid ondermijnt. We kunnen niet in goed geweten ­onze hulp verlenen, terwijl we weten dat we zo medeplichtig worden aan onmenselijke beleidskeuzes.

Ons pad mag dan zijn veranderd, onze toewijding aan menselijkheid en rechtvaardigheid blijft onwankelbaar. We blijven strijden voor een eerlijk en inclusief opvangbeleid dat alle mensen respecteert, ongeacht geslacht, achtergrond of situatie. Want uiteindelijk gaat ons verhaal niet alleen over politieke intriges, maar over de mensen die we proberen te helpen.

Met oprechte verontrusting,

Tine Claus

Directeur Vluchtelingenwerk

 

Verschenen in De Standaard op donderdag 31 augustus 2023.