-

Opvang en huisvesting

Het vinden van een geschikte woonruimte is een belangrijke stap voor erkende vluchtelingen op weg naar zelfstandigheid. Lokale besturen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van nieuwkomers bij het vinden van geschikte huisvesting. Door samen te werken met lokale partners, kunnen zij bijdragen aan een soepele overgang van opvang naar zelfstandige woonruimte. Dit bevordert niet alleen de integratie, maar versterkt ook het sociale weefsel binnen de gemeenschap.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN? 

Praktische ondersteuning bij huisvesting

Besturen kunnen groot verschil maken door het verstrekken van informatie over beschikbare huurwoningen tot het begeleiden van nieuwkomers bij de aanvraag van huurtoeslagen. Lokale besturen kunnen hierbij een cruciale rol spelen door praktische ondersteuning te bieden. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare huurwoningen tot het begeleiden van vluchtelingen bij het aanvragen van huurtoeslagen. Samen met lokale partners kunnen besturen ervoor zorgen dat vluchtelingen toegang hebben tot veilige en betaalbare huisvesting.

Steun aan burgerinitiatieven 

Burgerinitiatieven kunnen een grote rol spelen in het creëren van gelijke kansen voor nieuwkomers. Door samen te werken met vastgoedmakelaars, advertenties te doorzoeken en begeleiding te bieden aan huisbezoeken, kunnen deze initiatieven helpen bij het vinden van betaalbare en kwalitatieve huisvesting. 

Alternatieve woonvormen 

In de zoektocht naar duurzame huisvestingsoplossingen, spelen alternatieve woonvormen een steeds belangrijkere rol. Steden zoals Gent wordt de alternatieve woonvorm van tijdelijk wonen al ingezet, waarbij lokale bewoners een deel van hun woning delen met nieuwkomers. Daarnaast zijn er initiatieven voor gemeenschappelijk wonen, waarbij meerdere huishoudens samen een woonruimte delen. Deze woonvormen kunnen variëren van co-housing projecten tot woongemeenschappen die gericht zijn op samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid. Ze bieden vluchtelingen de kans om deel uit te maken van een ondersteunende gemeenschap, terwijl ze tegelijkertijd hun zelfstandigheid behouden.

DE WOONCLUB IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In West-Vlaanderen speelt De Woonclub een cruciale rol in het ondersteunen van mensen die op zoek zijn naar betaalbare huurwoningen. Het vinden van een geschikte woning op de private huurmarkt kan een uitdaging zijn, maar dankzij de samenwerking tussen Wonen, Welzijn, OCMW's en woondiensten, worden er oplossingen geboden die het verschil maken.

De Woonclub begint met het zorgvuldig in kaart brengen van de woonwensen en financiële situatie van elke bezoeker. Door te kijken naar het inkomen en de mogelijke huurprijs, wordt er een realistische en haalbare oplossing gezocht. Daarnaast wordt er actief gekeken naar welke financiële steunmaatregelen en subsidies beschikbaar zijn, om zo de woonkosten betaalbaar te houden.

Het team van De Woonclub legt contacten met private eigenaars en immokantoren, en biedt advies en begeleiding tijdens de zoektocht naar een woning. Dit stopt niet totdat er een geschikte woning is gevonden. Mocht er sprake zijn van welzijnsproblemen, dan verwijst De Woonclub gericht door naar welzijnsorganisaties die de nodige hulp kunnen bieden.