-

Polarisatie

In veel debatten horen we vaak de extreme standpunten, terwijl de meeste mensen gemengde gevoelens hebben en zich ergens in het midden bevinden. Het is belangrijk om deze stemmen te laten horen en hen bij het gesprek te betrekken. Lokale besturen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door initiatieven te organiseren die ruimte bieden voor open gesprekken en dialoog. Zo kunnen we samen werken aan een beter begrip van elkaars perspectieven en de nuance terugbrengen in de discussie.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN? 

Dialooginitiatieven

Organiseer burgerdialogen waar inwoners met verschillende meningen in een veilige omgeving in gesprek kunnen gaan. Zorg voor gespreksleiders die de dialoog constructief kunnen begeleiden en ruimte bieden voor diverse perspectieven. Dit bevordert wederzijds begrip en kan helpen om vooroordelen te verminderen.

Community-building projecten

Ontwikkel projecten die inwoners en nieuwkomers verbinden door gezamenlijke activiteiten zoals sport, cultuur, of buurtfeesten. Deze activiteiten kunnen barrières doorbreken en leiden tot persoonlijke ontmoetingen die het sociaal weefsel versterken. Overweeg ook om lokale verhalen te delen die positieve interacties tussen diverse groepen benadrukken.

Training voor medewerkers

Bied trainingen aan voor gemeentemedewerkers en andere betrokkenen om polarisatie te herkennen en te de-escaleren. Deze trainingen kunnen vaardigheden aanleren zoals conflictbemiddeling en interculturele communicatie, wat helpt bij het creëren van een hectere gemeenschap.

Meer tips over verbindende communicatie vind je hier terug.

 
ALLES WAT ONS VERBINDT - HALLE

Wanneer mensen uit verschillende groepen elkaar niet ontmoeten, kunnen er gemakkelijk vooroordelen ontstaan. Hierdoor vergeten we vaak hoeveel we eigenlijk gemeen hebben en zien we elkaar alleen nog maar door de bril van simpele stereotypes. Om dit te veranderen, lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen in november de campagne "Alles wat ons verbindt".

Met steun van onder andere Stad Halle, Overkop Huis, en Cultuurcentrum 't Vondel, wil deze sociale media campagne laten zien dat, ongeacht de hokjes waarin we worden geplaatst, het de menselijkheid is die ons verbindt. We hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wil je weten hoe je zo'n campagne in jouw gemeente kunt opzetten? Stuur dan een e-mail naar @email.