-

Positieve beeldvorming

Lokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen in de perceptie rond migratie en nieuwkomers. Door initiatieven te organiseren die de diversiteit binnen de gemeenschap zichtbaar maken, kunnen ze de waardevolle bijdragen van nieuwkomers onder de aandacht brengen. Dit helpt om een gemeenschap te creëren waarin inwoners en nieuwkomers met minder vooroordelen samenleven en elkaar beter begrijpen.

WAT KAN JE ALS LOKAAL BESTUUR DOEN? 

Organiseer verbindende evenementen 

Creëer gelegenheden waar inwoners en nieuwkomers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Denk aan buurtfeesten, culturele avonden of sportactiviteiten. Deze evenementen bieden een platform voor persoonlijke ontmoetingen en gesprekken, waardoor vooroordelen kunnen worden verminderd.

Bewustwordingscampagnes

Lanceer acties op die positieve verhalen over nieuwkomers delen, zowel in lokale media als via sociale netwerken. Deze acties kunnen bestaan uit video's, interviews en verhalen die de bijdragen van nieuwkomers aan de gemeenschap belichten. Door deze positieve verhalen te verspreiden, help je om stereotiepe beelden te doorbreken en een genuanceerder beeld te creëren.

Schoolprojecten

Werk samen met lokale scholen om lessen over diversiteit en migratie te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld door gastlessen, workshops of themadagen. Educatieve programma's kunnen jongeren bewust maken van de rijkdom van culturele diversiteit en hen aanmoedigen om open te staan voor verschillende perspectieven.