-

Refugee Walk staat dit jaar in het teken van de nationale opvangcrisis

De Refugee Walk is een jaarlijkse solidariteitsactie met mensen op de vlucht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Tijdens de wandeling tonen meer dan 1000 deelnemers over heel Vlaanderen hun solidariteit met vluchtelingen door samen een symbolische route van 10, 20 of 40 km te wandelen en zo geld in te zamelen voor mensen op de vlucht. Dit jaar staat het event in teken van de sluimerende opvangcrisis waarmee België al 10 maanden kampt. Opvang is een basisrecht dat de al maanden niet gerespecteerd wordt door de Belgische overheid. Het geduld is op.
Refugee Walk 2022 - Klein Kasteeltje

Sinds vorige winter slapen soms tot wel honderden mensen op straat rondom het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje. Het gaat ook om kinderen, niet-begeleide minderjarigen en families. De reden? De uitstroom stokt doordat beslissingen over het al dan niet toekennen van asiel veel te lang aanslepen. Meer dan 13 000 mensen wachten op een antwoord.

Schrijf je hier in

De regering biedt geen enkele noodhulp en asielzoekers kunnen enkel terecht bij de humanitaire organisaties die eerste bijstand bieden. De situatie blijft achteruit gaan. Wij eisen dringend noodoplossingen. We ijveren voor hotelopvang in afwachting van noodopvang en vraagt om de federale rampenfase af te kondigen. Zo kan de minister van Binnenlandse Zaken zowel personeel als gebouwen opvorderen.

“De opvangcrisis is een humanitaire crisis en moet met de hulp van iedereen, aangepakt worden en niet met politieke spelletjes en onwil. Door deze mindset worden de rechten van asielzoekers elke dag opnieuw geschonden, zonder consequenties of weerstand. Dat is uiterst problematisch.”

Daarom trekken we aan de alarmbel. Neem deel aan Refugee Walk 2022 en help ons een einde te kunnen maken aan deze opvangcrisis. Kom op zondag 25 september 2022 een symbolische route van 10, 20 of 40 km bewandelen samen met heel Vlaanderen. Toon je solidariteit, mobiliseer je netwerk en help ons mee geld in te zamelen voor mensen op de vlucht. Hoe meer geld we samen kunnen ophalen, hoe beter wij ons kunnen inzetten voor mensen op de vlucht.

Met de opbrengst van dit event kunnen we namelijk druk blijven zetten op het beleid met onze expertise rond asiel en migratie, mensen in beweging brengen, campagne voeren, asielzoekers een eerste onthaal geven, juridische vragen beantwoorden, een uitgebreid vormingsaanbod te voorzien en nog zoveel meer.

“Door vinger aan de pols te houden beseffen we dat België nog een lange weg te gaan heeft. De overheid is niet alleen nalatig, maar ook genadeloos tegenover mensenrechten.”

Schrijf je hier in