-

Schrijnend beleid: mensonterende situaties na 2 jaar op straat

Al meer dan twee lange jaren leven mensen op straat, verstoken van toegang tot essentiële opvang, bescherming en medische zorg. De gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid zijn schrijnend. Middenveldorganisaties en ngo's hebben bijna de volledige verantwoordelijkheid van de overheid op zich genomen. Dit is niet alleen onacceptabel, maar ook een schreeuw om verandering! Ontdek op ons dashboard waarom deze situatie niet langer te rechtvaardigen is. Laten we samen actie ondernemen voor een menswaardig bestaan voor iedereen!

Met meer dan 2.600 mensen die wachten op opvang en 8.000 veroordelingen door Belgische rechtbanken zijn we gekomen tot een volwaardig niet-opvangbeleid. Daarom spreekt dit dashboard niet langer over een opvangcrisis, maar wel over een niet-opvangbeleid. We geven een overzicht over de situatie van april tot september 2023, met details over de diensten van de Humanitaire HUB. Dit dagcentrum biedt medische, psychologische, sociale en juridische consultaties, naast voedsel en kleding voor mensen in kwetsbare situaties. 

Raadpleeg het dashboard

 Het consortium van middenveldorganisaties en ngo’s werd opgestart naar aanleiding van het gebrek aan opvangplaatsen. We vechten al jaren tegen de mensonterende behandeling van mensen die asiel zoeken. Deze nieuwe publicatie biedt een overzicht van de laatste cijfers, maatregelen en gevolgen voor de mensen in Brussel en formuleert nogmaals aanbevelingen om hun situatie op straat op korte termijn te verbeteren. Lees hier onze volledige oproep

Oplossingen

Gelukkig voorziet de wet in mogelijke oplossingen, waaronder een spreidingsplan over alle gemeenten. Met een eenvoudige inspanning, waarbij elke gemeente 5 extra mensen zou opvangen, kunnen we ervoor zorgen dat niemand deze winter op straat hoeft te slapen. 

Lees er hier meer over