-

Vanaf welk moment zal niemand meer op straat slapen?

Gisteren stelden wij samen met andere organisaties een stappenplan voor met concrete maatregelen om eindelijk voor de opvang van asielzoekers te zorgen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zegt in een reactie dat verschillende voorstellen die wij op tafel leggen al in werking zijn gesteld door de regering. Wij hebben tot op vandaag nog geen antwoord op de essentiële vraag: Vanaf welk moment zal ze kunnen garanderen dat er niemand meer op straat slaapt?
de Moor - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

De staatssecretaris erkent in haar reactie de ernst van de situatie onvoldoende. Wij vragen de afkondiging van de rampenfase omdat er zich vandaag een humanitaire ramp afspeelt in onze straten. Het gaat om honderden asielzoekers die op straat staan. En de groep die nog opvang krijgt wordt stelselmatig verder afgebouwd (sinds deze week ook geen koppels meer) wat aangeeft dat de crisis steeds ernstiger wordt.

Wij hebben een opvangcrisis nog nooit zo lang weten aanslepen, en stellen vast dat er zelfs geen eindpunt in zicht is. We zijn inderdaad uitgebreid met het kabinet in gesprek. We willen niet liever dan deel uitmaken van constructieve oplossingen, maar wij hebben tot op vandaag nog geen antwoord op de essentiële vraag: Vanaf welk moment zal ze kunnen garanderen dat er niemand meer op straat slaapt? Duurt dit nog weken, maanden, nog eens een jaar?

Duurt dit nog weken, maanden, nog eens een jaar?

We vrezen dat ze hier op dit moment ook geen antwoord op kan geven. De staatssecretaris is vandaag onmachtig om deze gigantische en chronische crisis met haar bevoegdheden alleen het hoofd te bieden. De staatssecretaris heeft duidelijk moeite om lokale besturen over de streep te trekken om te helpen aan een oplossing.

De rampenfase zou de federale overheid meer armslag geven. Voor eens en voor altijd. We hebben vandaag te maken met een relatief hoge instroom maar de hoofdoorzaak van de crisis ligt bij de overheid die er maar niet in slaagt om asielzoekers binnen 6 maanden een antwoord te geven. Deed ze dat wel dan zouden er duizenden opvangplaatsen vrijkomen en kunnen we beginnen bouwen aan een kwaliteitsvol opvangsysteem.

Lees hier onze voorstellen