-

Vrijwilliger Pablo over mensen op de vlucht & oorlog in Oekraïne

Onze vrijwilliger Pablo is lid van het team 'Startpunt' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en staat wekelijks aan het Klein Kasteeltje om mensen die een asielaanvraag in willen dienen met raad en daad bij te staan. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je met vragen rond asiel, opvang en bescherming wordt geconfronteerd.
Vrijwilliger Pablo - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
“Door te luisteren en mensen ernstig te nemen, hoop ik heel af en toe iets te betekenen in het leven van iemand anders. En dat is mij heel veel waard.”

Pablo heeft zelf vanop de eerste lijn ervaren hoe het Belgische beschermingsbeleid nu op twee sporen lijkt te werken. Hij geeft het treffende voorbeeld van 2 buren uit Charkov, die beiden moesten vluchten voor het Russische oorlogsgeweld. De ene buur krijgt meteen tijdelijke bescherming, maar de andere buur niet omdat hij niet over een Oekraïens paspoort beschikt. Om dan nog maar te zwijgen over de Syriër die ook is gevlucht voor Russische bommen, soms maandenlang moet wachten op een beslissing en misschien zelfs niet meteen een opvangplaats krijgt.

Hij begrijpt de moeilijkheden waar beleidsmakers voor staan, maar het plaatst hem als eerstelijnsvrijwilliger wel voor de haast onmogelijke taak om dat onrecht uit te leggen. Bekijk zijn filmpje hieronder (videomaker: Sam Vanoverschelde).