-

Vrijwilliger Sayed: "Door vrijwilligerswerk kan ik enkele uren per dag mijn zorgen vergeten"

Niemand laat voor zijn plezier alles achter, vrienden, buren, taal, eten… Het lijken banale dingen maar ze zijn enorm belangrijk voor ieder van ons. Zo getuigt Sayed*. Hij is reeds vier maanden erkend vluchteling in België en sinds twee weken eveneens vrijwilliger bij de juridische helpdesk. Zijn weg naar België was niet gemakkelijk. Dat hij hier is aanbeland was eerder een noodzaak dan een bewuste keuze.
Vrijwilliger Sayed

*Sayed wou liever anoniem blijven. Zijn naam werd dus veranderd.

"Ik legde een lange en zware weg af van Afghanistan tot in België. Een tocht van tien maanden, waarbij ik vele nachten op straat doorbracht. Ik werd vernederd en geslagen bij zogezegde asielprocedures, ik bracht vier maanden door in een gevangenis in Turkije, ik was gewond maar kreeg geen enkele hulp."

Midden in de nacht kwam hij toe in België. De ontvangst was niet wat hij verwachte. Na een kort gesprek in het aanmeldcentrum, werd hem verteld dat er geen plaats was voor hem. Hij stond terug op straat. "De harde slaapplek, de koude, de honger en dorst waren niet het ergste, daar was ik al aan gewend. Het enige wat ik wou was een plek om tot rust te komen, waar ik me even kon opladen. Want ik wist dat het wachten nog niet gedaan was."

Na enkele dagen, kwam Sayed in contact met een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk. Deze nam hem onmiddellijk mee naar de juridische helpdesk, waar hij met behulp van een pro bono advocaat een vonnis kreeg om een opvangplaats af te dwingen. Door deze warme ontmoeting kreeg Sayed zin om aan de slag te gaan als vrijwilliger.

Karem - Vluchtelingenwerk

"Ik moest vluchten voor de Taliban. Door het vrijwilligerswerk kan ik enkele uren per dag mijn zorgen vergeten, want mijn vrouw en kind zijn nog altijd in Afghanistan. Ondanks alle pijn, verdriet en frustraties wil ik anderen helpen die net zo hebben afgezien als ik."

Momenteel verblijft Sayed in een tijdelijk opvangcentrum. Dit betekent dat hij geen werk kan aanvragen. Dat kan pas wanneer hij overgeplaatst wordt naar een permanent centrum. De plaatsen zijn echter schaars en onderbemand. "Aan vele familietafels zijn er nu lege plaatsen. Mensen op de vlucht komen niet zomaar naar hier, ze hebben hulp nodig. Behandel hun dus als mensen."

Wil jij dat mensen zoals Sayed de kans krijgen om zich in te zetten voor anderen? Steun ons dan met een gift.

                                                                     IK STEUN