-

Week van de Vrijwilliger - Shanti (Startbabbels)

“Vrijwilligerswerk doen geeft me toegang tot de hele wereld. Deze uitwisseling is echt een verrijking”

“Toen ik ongeveer anderhalf jaar geleden begon met vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen bij de conversatietafels, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik ben dol op babbelen en ik wilde graag andere mensen helpen, dus de Startbabbels leek me een perfecte combinatie.

Het is betekenisvol werk en met een paar uur per week help ik al zoveel mensen! Ik begon met online Startbabbels op woensdagavond en hielp mensen met het oplezen van (moeilijke) woorden en het zoeken naar betekenissen. Hierdoor konden de andere conversatiebegeleiders hun werk gemakkelijker doen. Maar toen ik meer tijd kreeg, besloot ik ook de fysieke Startbabbels op maandagochtend bij te wonen. Ik neem meer de rol van taal-facilitator op me en help de begeleiders om deelnemers te begeleiden. Soms ben ik ook begeleider, als er voor die week een tekort aan begeleiders is.

Er zijn wel verschillen tussen de online en fysieke Startbabbels. Zo is er geen barrière bij fysieke Startbabbels en kun je gemakkelijk contact maken met mensen. Bij online Startbabbels ontbreekt het persoonlijke gevoel soms, maar je bereikt wel meer mensen, zowel deelnemers als vrijwilligers. Online is iedereen over heel Vlaanderen verspreid, terwijl bij de fysieke Startbabbels de meesten in de buurt van Brussel wonen. Online is dus iets meer divers.

Ik koos voor de doelgroep omdat ik begrijp hoe het is om ergens nieuw te zijn en de taal niet te spreken. Ik heb zelf geen vluchtverleden, maar ik weet hoe moeilijk het kan zijn om ergens nieuw te zijn en de gebruiken en taal niet te kennen. Ik ben zelf ook in een ander land opgegroeid en ben uiteindelijk in België terecht gekomen. Daardoor wet ik hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je wegwijs kunnen maken. Daarom probeer daarom ik mensen te motiveren en op hun gemak te stellen om Nederlands te leren: Voor zowel zakelijke dingen, zoals voor het vinden van een job, maar ook voor alledaagse dingen.

De laagdrempeligheid van de Startbabbels maakt het mogelijk voor iedereen om hier iets uit te halen. Vrijwilligerswerk geeft me betekenis en de Startbabbels geven me toegang tot de hele wereld. Het is een uitwisseling van allemaal gebruiken en echt een verrijking. Ook leer ik niet alleen veel van de deelnemers, maar ook van andere vrijwilligers. Hun ervaringen en inzichten helpen me om mijn bijdrage te vergroten. Ik zou tegen mensen die geen vrijwilligerswerk doen willen zeggen dat het zoveel oplevert om anderen te helpen met iets wat zo simpel voor jou is maar zo moeilijk voor anderen.

Stel, met je moedertaal kun je mensen helpen. Is dat niet waardevol? Geeft dat geen extra betekenis? Laat de schoonheid van het Nederlands zien, en geef ze de cultuur mee. Help mensen met wat je al kunt. Je kunt andere mensen helpen en tegelijkertijd veel van hen leren. Ik zou iedereen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen, ook al is het maar een paar uur in de week.”

-------

Wil jij je ook inzetten voor mensen op de vlucht bij een lokaal initiatief dat jouw hulp hard nodig heeft? Spullen verdelen, Nederlands helpen inoefenen of buddy worden?

MELD JE HIER AAN

De regiocoördinator in jouw buurt zoekt graag samen met jou naar een passend engagement en neemt zo snel mogelijk met jou contact op!