-

Week van de Vrijwilliger - Yana Brovdiy (Promote Ukraine)

Yana Brovdiy is al zo'n zeven jaar in België en is advocacy officer voor Promote Ukraine op vrijwillige basis. Haar taak houdt in om in gesprek te gaan met beleidsinstellingen en de media, om manifestaties te organiseren en na te denken over de strategische richting van de organisatie. Sinds het begin van de oorlog, is de nood aan vrijwilligers en het vertegenwoordigen van Oekraïense stemmen alleen maar groter geworden.
yana brovdiy

Ondanks het feit dat Yana zich meer focust op beleidsgerelateerde materie, is ze nauw betrokken bij de situatie in Oekraïne. Haar papa is soldaat voor het Oekraïense leger. Via hem hoort ze regelmatig indrukwekkende verhalen over de engagementen die vrijwilligers aangaan om hen te steunen. Yana merkte op dat niemand niets kon of wilde doen.

Promote Ukraine kende sinds 2015 (na de annexatie van de Krim) een groei in het aantal vrijwilligers en sympathisanten. "Zelfs voor 2015 hadden we al een erg actief netwerk, maar dan vooral in connectie met ngo's. Maar sinds 24 februari 2022 is elk Oekraïens persoon wel op één of andere manier verbonden met de oorlog. Zij het dat ze intern ontheemd zijn, op de vlucht, hun job verloren, een familielid of vriend verloren of anderen kennen die vechten of nauw betrokken zijn bij de oorlog. Dat leidde tot meer nood aan initiatieven, maar ook tot heel wat meer bereidwilligheid om zich te engageren."

Zo hoorde Yana al dat heel wat mensen koken voor de soldaten, camouflagenetten maken, kleren wassen of trachten mobiele douches en verzorging tot bij hen te brengen. Ook jonge kinderen proberen geld in te zamelen voor beschermende uitrusting en extra middelen door te zingen of activiteiten te organiseren. In België uiten Oekraïense initiatieven via Promote Ukraine zich onder meer via het organiseren van extra fundraising-evenementen, het vertegenwoordigen van Oekraïne op het internationale toneel, het verspreiden van up-to-date nieuwsberichten over de huidige situatie en het ondersteunen van lokale vrijwilligersinitiatieven.

Vrijwilligerswerk brengt volgens Yana het beste in de samenleving naar boven. Voor haar is het een plezier om dagdagelijks om te gaan met toegewijde en pure personen en hun positieve energie en motivatie te mogen ervaren. Yana vindt van zichzelf dat ze te laat is begonnen met vrijwilligerswerk. Ze engageerde zich pas toen ze zelf persoonlijk geraakt werd door penibele situaties. Ze besluit dat vrijwilligerswerk niet enkel draait om geven, maar ook om wat je er in de plaats voor krijgt.

Vrijwilligerswerk kan de mogelijkheid bieden je terug verbonden te voelen aan de samenleving waarvan je deel uitmaakt.

promote ukraine

-------

Wil jij je ook inzetten voor mensen op de vlucht bij een lokaal initiatief dat jouw hulp hard nodig heeft? Spullen verdelen, Nederlands helpen inoefenen of buddy worden?

MELD JE HIER AAN

De regiocoördinator in jouw buurt zoekt graag samen met jou naar een passend engagement en neemt zo snel mogelijk met jou contact op!