Jaarverslag 2023: rechten en welzijn van mensen op de vlucht

Samen met de zomer is ook het jaarverslag 2023 van Vluchtelingenwerk Vlaanderen een feit. Bij Vluchtelingenwerk zetten we ons onvermoeibaar in voor de rechten van mensen op de vlucht. In 2023 bleven deze rechten onder zware druk staan, met asiel en migratie als vaak geproblematiseerde thema's in het nieuws. Toch zagen we ook veel veerkracht en solidariteit, ondersteund door innovatieve projecten. 

Wereldwijd werd meer dan 1 op 6 mensen getroffen door gewapende conflicten, met de meeste aandacht voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het conflict tussen Israël en Hamas. In eigen land kon de opvangcrisis niet politiek opgelost worden. Hoewel we ons voorbereidden om tijdelijke opvang te organiseren, werden deze plannen gedwarsboomd door een opvangstop voor alleenstaande mannen, aangekondigd door de staatssecretaris voor Asiel & Migratie. Hierdoor moesten we ons initiatief stopzetten. 

Als reactie lanceerden we sneller dan gepland een voorproef op de VOL Solidariteit campagne van 2024, met duizenden raambordjes die opriepen tot steun voor het spreidingsplan om de opvangcrisis te verlichten. 

Samenwerking staat centraal in ons werk. In 2023 organiseerden we de recordeditie van de Refugee Walk en verwelkomden we het Gastvrij Netwerk platform. Door de krachten te bundelen, blijven we samen werken aan een warmere samenleving met respect voor de rechten van mensen op de vlucht. 

Ondanks de uitdagingen blijven we hoopvol en dankbaar voor de steun van ons toegewijde team, vrijwilligers, partners, sympathisanten en donateurs. Samen maken we een verschil voor mensen op de vlucht in Vlaanderen en Brussel.

Wij wensen je veel leesplezier met dit overzicht van ons parcours in 2023.