Standpunt verblijfsprocedures migranten

Standpunt: Verblijfsprocedures voor migranten en mensen op de vlucht die zich op het Belgisch grondgebied bevinden

Mensen die migreren naar België worden vaak geconfronteerd met ellenlange procedures die rigide en willekeurig zijn, met weinig sociale of juridische ondersteuning. Zonder verblijfsvergunning zijn ze vaak gedwongen om in de schaduw van de samenleving te leven.

In België lijden tienduizenden mensen zonder papieren nog steeds onder de gevolgen van dit migratiebeleid. Soms wonen ze hier al 5, 10 of zelfs 20 jaar. Je kent ze misschien als de moeder van een klasgenootje van je kind, als de kruidenier op de hoek van je straat, of als degene die je kantoren schoonmaakt of je verwarmingsketel controleert. Ze leiden een zeer onzeker leven: als ze hun baan verliezen, hebben ze geen vangnet om op terug te vallen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt een nieuw, positiever verblijfsbeleid voor dat zich richt op het investeren in een duurzame toekomst voor migranten. Wij geloven dat een duidelijk en positief migratiebeleid in de toekomst zal zorgen voor vele winnaars: de samenleving, de economie en mensen die naar België migreren.

Lees hieronder ons volledige standpunt: