Startpunt

Steun het Startpunt

In ons land mogen mensen op dit moment niet onmiddellijk asiel aanvragen.
Wat betekent dat? 
Als je asiel aanvraagt dan heb je ook recht op opvang.
Als je geen asiel mag aanvragen dan beland je op straat.

Met ons Startpunt houden we de situatie dagelijks in het oog.
Elke morgen trekt een team om 8u15 naar het Klein Kasteeltje waar mensen staan te wachten om asiel aan te vragen. 
We geven hen informatie, verwijzen door naar sociale diensten, bieden een luisterend oor.
Degenen die niet binnen mogen en op straat moeten overleven, nodigen we uit op ons Startpunt.
Daar geven we hen onder een warme kop koffie of thee meer informatie. Ze kunnen er ook hun gsm opladen en even tot rust komen. 

Voor de werking van ons Startpunt krijgen we geen overheidssubsidies. Jouw steun is nodig. Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Locatie Startpunt

Antwerpse Steenweg 34 1000 Brussel Hier vind je een plannetje naar het Startpunt.

Wil je helpen?

De voorbije weken hebben we heel wat nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen in het team van het Startpunt. We nemen even de tijd om hen in te werken. Voorlopig kunnen geïnteresseerden zich daarom niet aanmelden als nieuwe vrijwilliger in het Startpunt. Dankjewel voor je begrip.

Omdat de winterkoude nadert, kun je wel opnieuw helpen door kleren en spullen te doneren. We verspreiden graag deze oproep van Oxfam Solidariteit:

  • Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen
  • Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca-herlaadkaarten

Je kan je kleding of spullen afgeven op volgende plaatsen:

  • In Brussel: Fernand Demetskaai 47, 1070 Anderlecht (van 8 tot 16u)
  • In Vlaanderen of Wallonië: in eender welke Oxfam-tweedehandswinkel (opgelet: niet in de Oxfam-Wereldwinkels). Je vindt de lijst van Oxfam-tweedehandswinkels terug op deze pagina.

De verdeling van de kledij en spullen gebeurt (sinds eind september) vanuit een gezamenlijke 'humanitaire hub', een samenwerkingsverband van Artsen Zonder Grenzen, Rode Kruis, Oxfam Solidariteit, Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, CIRÉ en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Die organisaties willen zo een duidelijk signaal geven: alle mensen hebben recht op hulp en bijstand, ongeacht hun statuut. De noden in en rond het Maximiliaan Park vandaag zijn reëel.

Startbabbels

We zijn weer gestart met onze startbabbels. Daar kan iedereen die geen of amper Nederlands spreekt terecht voor een fijn gesprek met mensen die goed Nederlands spreken. Dit helpt hen het Nederlands sneller onder de knie te krijgen. Elke maandag van 10u tot 11u30 (niet in schoolvakanties) in het Muntpunt (Brussel). Ofwel in ons Startpunt (Antwerpsesteenweg 34) elke woensdag van 14u tot 15u30 of elke zaterdag van 10u tot 11u30u.

Wij zoeken nog vrijwilligers voor deze startbabbels. Stuur dan een mail naar startpunt@vluchtelingenwerk.be.

Meer informatie vind je hier