Be Talky et become Tolky
Be Talky et become tolky stimuleert de meertaligheid in Brussel. Het project vertrekt vanuit de nood aan verbinding tussen de inwoners van het superdiverse Brussel en leidt meertalige jongeren op tot Tolkies.
Projectcoördinator
Veronique - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Veronique De Clercq

medewerker onderwijs

​Aanleiding

Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelde in gesprekken met het OKAN-netwerk in Brussel vast dat er onvoldoende laagdrempelige communicatiemogelijkheden bestaan met anderstalige leerlingen en hun gezinnen. In 2020 startten we daarom samen met OKAN-scholen, Brussel Onthaal en Groep INTRO een competentieversterkend project voor de vorming van Taalhulpen voor onderwijs.

Ex-leerlingen van OKAN die tot dan informeel hielpen bij eenvoudige informatieoverdracht aan andere nieuwkomers op school en/of hun gezin, kregen zo de kans om zich gratis te vormen tot taalhulp

Competentieversterkend project 'Be Talky'

Aangezien we in Brussel slechts een deel van de jonge nieuwkomers konden bereiken met onze vorming tot Taalhulp voor Onderwijs, hebben we contact gezocht met het Franstalig Onthaalonderwijs in Brussel (DASPA). Het competentieversterkend project Be Talky zal toelaten om méér anderstalige jongeren de unieke kans te bieden om hun meertaligheid in te zetten en gevormde Tolkies uit het taalonderwijs van beide taalgemeenschappen te hebben.

Het zal ook een meertaligheidslabo worden waar een eerste expertise-uitwisseling over meertaligheid in onderwijs in Brussel tot stand zal komen. Dit competentieversterkend project loopt met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met Brussel Onthaal, Groep INTRO, OKAN en DASPA Brussel, van april 2021 tot april 2022.

 

Op zaterdag 25 september 2021 ontvingen de Tolkies hun attest voor deelname aan een vorming waarbij ze voorbereid werden op toekomstige tolkopdrachten. 

Op maandag 31 januari 2022 was de eerste dag van onze gratis opleiding van meertalige moeders (Tolkies). Zo kunnen we meertalige moeders betrekken op het onderwijs van hun kinderen en door hun taalengagement de betrokkenheid van andere ouders stimuleren.

 

Brussels minister voor het Nederlandstalig Onderwijs en Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) had op woensdag 4 mei 2022 het genoegen 14 moeders te mogen verwelkomen van het project 'Be Talky et Become Tolky' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, in samenwerking met vzw Brussel Onthaal. Deze meertalige vrouwen volgden de opleiding tot Tolky en de minister had de eer om hen vandaag hun certificaat te overhandigen. Gefeliciteerd!

Tolkies opleiding 2022 - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vorming tot Tolky voor het onderwijs

Wat is een Tolky?

Tolkies zijn 18-plussers die meertalig zijn, het Nederlands goed beheersen en aan de slag gaan met eenvoudige tolkopdrachten.

Wie zijn Tolkies?

  • Meertalige jongeren

Jongeren die in het laatste jaar het secundair onderwijs zitten of het hebben afgerond en zelf in OKAN/DASPA-scholen hebben gestudeerd, zullen na selectie op basis van bepaalde criteria tot taalhulpen worden gevormd en nadien ingezet in de meewerkende scholen in het kader van dit competentieversterkend project.

  • Meertalige moeders

Getuigenissen van leerkrachten leren ons dat sommige OKAN en DASPA leerlingen zich veiliger voelen wanneer een vrouw tolkt. In andere gevallen biedt het meer veiligheid aan ouders. Daarom kiezen we als één van de doelgroepen ook voor moeders van leerlingen uit de meewerkende scholen. Zo kunnen we meertalige moeders betrekken op het onderwijs van hun kinderen en door hun taalengagement de betrokkenheid van andere ouders stimuleren.

Getuigenissen

Stefanie

Stefanie Dries (coördinator OKAN Meertalig Atheneum Woluwe) getuigt in het kader van het project 'Be Talky et become Tolky'. Bekijk haar filmpje hieronder.

Amel

Amel combineert haar studie maatschappelijk werk met sociaal tolken en getuigt in het kader van het project 'Be Talky et become Tolky'. Sociaal tolk worden is ook iets voor jou. Zeker weten. Amel volgde haar opleiding al bij Brussel Onthaal en kan voortaan tolken. Bekijk haar filmpje hieronder.

Julie

Op de Franstalige school Campus Saint-Jean in Molenbeek doen ze een beroep op professionele tolken en bij minder moeilijke situaties op leerlingen. Toen ze hoorden dat Brussel Onthaal sociale tolken vormt, waren ze super enthousiast. Want ze hebben tolken nodig. Julie getuigt. Bekijk haar filmpje hieronder.

Zaher

Zaher was 15 toen hij 11 jaar geleden als niet begeleide minderjarige in België aankwam. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is als je de taal niet spreekt. Dankzij een vorming als sociaal tolk bij het sociaal vertaalbureau Brussel Onthaal, tolkt hij nu voor anderstalige nieuwkomers. Bekijk hieronder zijn filmpje.

Delphine

Leerlingen van de Franstalige school 13 in Molenbeek die dat willen, kunnen deze zomer een opleiding volgen als sociaal tolk. Want ook hier hebben ze tolken nodig. Bekijk hieronder het filmpje van leerkracht Delphine.

 

Beleidsaanbevelingen

Aanbevelingen voor sterker onderwijs voor de leerlingen met een vluchtverhaal en alle andere kwetsbare anderstalige leerlingen. 

Lees de aanbevelingen

 

Contact

Wil jij meer weten over Be Talky et Become Tolky? Contacteer dan Paulien Naetens via paulien@vluchtelingenwerk.be of Veronique De Clercq: @email

IN SAMENWERKING MET

Dit competentieversterkend project loopt met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met Brussel Onthaal, Groep INTRO, OKAN en DASPA Brussel, van april 2021 tot april 2022.

 

In samenwerking met
Brussel Onthaal logo