Maryam: "Je afkomst, achtergrond en huidskleur draag je altijd mee"

"We hebben tijdens onze vlucht niet zo heel veel kunnen meenemen. We hebben later wel wat foto's opgevraagd. Dat is eigenlijk het enige aandenken dat we daaraan nog hebben"

Maryam Jamshid is geboren in Afghanistan en heeft de eerste tien jaar van haar leven in Kabul gewoond. In november 1997 is ze met haar ouders en twee zussen in België aangekomen en vroeg ze politiek asiel aan met haar gezin. Ze heeft vijf maanden in een opvangcentrum gezeten maar kreeg vrij snel erkenning.

"Het leven in een opvangcentrum is al uitdagend op zich. Mensen onderschatten hoe mensonterend dat kan zijn"

Vandaag woont Maryam in Hasselt. Ze werkt als coördinator bij Groep INTRO vzw voor regio Limburg. Daarnaast is ze actief als voorzitster van de Limburgse Integratieraad (LIR). Verder is ze ook politiek actief, ze zetelt in de gemeenteraad van Hasselt voor CD&V en maakt deel uit van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Haar ervaringen zorgen ervoor dat Maryam vaak een andere en meer empathische kijk heeft op thema’s zoals migratie en diversiteit. "Je afkomst, achtergrond en huidskleur draag je altijd mee", vertelt Maryam. "Mijn wens voor de toekomst van Afghanistan is vooral dat de komende generaties naar school kunnen blijven gaan, dat ze geen honger moeten lijden. Dat klinken misschien heel grote clichés in onze ogen maar voor die mensen is dat een basisrecht waar ze de dag van vandaag geen toegang toe hebben."

"Je afkomst, achtergrond en huidskleur draag je altijd mee"

Kortom je kan haar omschrijven als een duizendpoot, een spraakwaterval, iemand met een groot sociaal engagement, maar vooral ook een vriendelijke en enthousiaste verschijning met een groot hart voor haar familie en vrienden.

Vind je dit positieve verhaal een verfrissende kijk op migratie? Vluchtelingenwerk Vlaanderen en 11.11.11 proberen met Other Talk nuance in het migratiedebat te brengen door alternatieve verhalen te benadrukken en het beweegbare midden te betrekken in hun communicatie.

Meer weten?
Wat betekent Other Talk in het onderwijs, de media en het middenveld?