Situatie verbeterd aan Klein Kasteeltje

Eerst en vooral willen we ons even voorstellen: wij zijn Alexia en Imane en vanaf deze week zijn wij het die wekelijks een blog schrijven. We zullen dan allerlei nieuwtjes (hopelijk niet slecht, of toch niet altijd) vertellen die met het Startpunt te maken hebben.

Verhalen uit het Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

In de laatste blog zei Jessica dat ze het jammer vond dat ze midden in de crisis vertrok. Maar sindsdien lijkt de situatie in sommige gevallen te zijn verbeterd. Sinds twee weken kunnen alle mensen die in Belgiƫ aankomen en voor de eerste keer in Europa bescherming willen vragen, hun asielaanvraag registreren en krijgen ze opvang. Gezinnen, niet-begeleide minderjarigen, vrouwen en alleenstaande mannen. Alleenstaande mannen die al in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd en voor de tweede keer naar Belgiƫ komen, krijgen echter geen recht op onderdak.

Dit is zeer frustrerend om te zien, maar we blijven werken aan een tijdelijke oplossing totdat de wet volledig wordt gehandhaafd. We brengen deze asielzoekers in contact met advocaten die de rechtbank vragen in hun voordeel te beslissen, zodat ze opvang kunnen krijgen. Aan de andere kant hebben we nieuwe vrijwilligers bij onze gemotiveerde, aardige en grappige groep die we nu al hebben. Het is leuk om te zien dat in moeilijke tijden mensen zoveel mogelijk willen helpen als ze kunnen. We hebben nog maanden van training en voorbereiding met de vrijwilligers voor de boeg, en we zijn erg enthousiast.

"Het is leuk om te zien dat in moeilijke tijden mensen zoveel mogelijk willen helpen als ze kunnen"

We gebruiken onze vrije tijd om zoveel mogelijk te verbeteren bij ons werk bij het Startpunt. Daarom zijn we een van onze ruimtes aan het verbouwen om het huiselijker te maken. Dat is de plaats waar alle vrijwilligers samenkomen voordat ze naar het Klein Kasteeltje gaan.

We hopen jullie binnenkort foto's te kunnen laten zien! Dat was het voor deze week, we hopen dat jullie het leuk vonden. Nog een fijne week, we zijn erg blij dat we een mediterraans klimaat hebben in Brussel! Heerlijk voor als we Griekenland en Spanje missen.