Veelgestelde vragen over Oekraïne

Veelgestelde vragen over Oekraïne
De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Mensen hebben veel vragen, willen helpen en hun steun betuigen, maar zien op dit moment het bos door de bomen niet meer. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen en informatie over hun procedures, opvang en het bieden van hulp.

De situatie voor Oekraïense vluchtelingen is sterk aan verandering onderhevig en er is nog veel onduidelijk. We krijgen enorm veel vragen van mensen die iets willen doen voor mensen die vluchten uit Oekraïne. Daarom vind je hieronder een overzicht van dingen die jij kan doen.

 Vluchtelingenwerk breidt Infolijn uit

Waar kan ik algemene informatie vinden?

De Dienst Vreemdelingenzaken

Sinds het begin van het Russisch offensief in Oekraïne worden er veel vragen gesteld over de situatie van de Oekraïners die wettelijk in België verblijven of er net aangekomen zijn. De Dienst Vreemdelingenzaken geeft informatie over de wettelijke status (tijdelijke bescherming, kort en lang verblijf) van Oekraïners. Dit ook in het Oekraïens.

Bezoek de website

 

Agentschap Integratie & Inburgering

Het Agentschap inburgering & Integratie biedt informatie rond de ondersteuning aan lokale besturen die Oekraïense vluchtelingen opvangen, over verblijfsmogelijkheden, inburgering, taal, verbinding en participatie.

Ze geven ook specifieke informatie over de verblijfsmogelijkheden en rechtspositie van Oekraïners in België.

Informatie voor lokale besturen

informatie verblijfsmogelijkheden 

 

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie 

UNHCR biedt antwoorden op verschillende vragen met betrekking tot Oekraïne en de situatie in België.

Meer info

 

Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten 

Zij brengt alle actuele informatie rond de gevolgen van de oorlog in Oekraïne samen voor lokale besturen. De informatie is sectoraal en ook per thema gebundeld.

Bezoek de website

 

Vlaanderen helpt Oekraïne

‘Vlaanderen helpt Oekraïne’ is een initiatief van de Vlaamse Regering om alle uitdagingen naar aanleiding van het conflict in Oekraïne te bundelen op één platform voor alle lokale besturen.

De Vlaamse overheid zoekt extra helpende handen voor diverse functies. Hier vind je een overzicht.

Ga naar hun website

 

Oekraïne huisvesting - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ik wil onderdak bieden aan een vluchteling

#PlekVrij

Er is hoge nood aan tijdelijke huisvesting. De federale overheid lanceerde daarom de campagne #PlekVrij. Ben je bereid om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen? Neem dan contact op met je gemeente.

Bezoek #PlekVrij

 

Crisishuisvesting

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten biedt informatie rond crisishuisvesting zoals tips voor gastgezinnen, basispictogrammen met Engelse-Oekraïense basiswoorden en regelgeving op vlak van ruimtelijke ordening.

Meer info

 

Vlaanderen helpt Oekraïne - huisvesting

Vlaanderen maakt tegen 1 april 18.000 opvangplaatsen vrij voor vluchtelingen uit Oekraïne. En neemt ondertussen de nodige voorbereidingen om een nog groter aantal vluchtelingen te huisvesten als dat nodig zou zijn. ‘Vlaanderen helpt Oekraïne’ geeft een overzicht van de verschillende huisvestingsmogelijkheden voor Oekraïense vluchtelingen en beantwoordt verschillende vragen.

Lees er meer over

 

Opvang steden & gemeenten

Het Nationaal Crisiscentrum doet een oproep aan lokale besturen om crisishuisvesting te voorzien voor Oekraïense vluchtelingen. Op hun website beantwoorden ze veelgestelde vragen rond huisvestiging.

Ga naar hun website

 

Ik wil me aanmelden als vrijwilliger

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk hieronder wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

De 'Wéldoeners' willen Oekraïense vluchtelingen ondersteunen. Help je graag met kleding inzamelen, onderdak bieden, vertalen of vervoer bieden voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne? Meld je als Wéldoener aan.

Meld je aan

 

Rode Kruis Vlaanderen stelt een vrijwilligerstool open voor lokale besturen waarmee ze hun hulpvraag matchen met  beschikbare vrijwilligers uit de regio. Heeft jouw organisatie of gemeente hoge nood aan ondersteuning?

Stel je hulpvraag

 

Werk, gezondheidszorg & onderwijs (Oekraïne)

werk, gezondheidszorg & onderwijs

Mogen Oekraïners werken?

Forum Jobs wil Oekraïners aan een job helpen en biedt ook telefonische hulp aan voor vragen rond werk.

Kijk wat ze aanbieden


Mag je als werkgever een Oekraïense inwoner zomaar aanwerven als hij of zij hier aan de slag wil? Liantis vat op hun website de belangrijkste principes even voor je samen en geeft er meer informatie rond het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling.

Website Liantis

 

Hebben Oekraïners recht op zorg?

Deze informatie gaat over de toegang tot medische zorgen voor mensen die recentelijk in België aankomen met Oekraïense nationaliteit en mensen die in Oekraïne verbleven met het statuut van erkend vluchteling of met het statuut van subsidiaire bescherming evenals hun familieleden.

vzw Medimmigrant deelt informatie over de toegang tot gezondheidszorg voor mensen afkomstig uit Oekraïne.

Ga naar hun website
 

Domus Medica volgt deze crisis op de voet. Ze bieden hun hulp aan i.v.m. de organisatie en coördinatie van en communicatie over de medische zorg voor de vluchtelingen. 

Bezoek hun website

 

De POD Maatschappelijke Integratie biedt informatie rond het recht op maatschappelijke dienstverlening voor Oekraïense vluchtelingen.

Bekijk hun website

 

De adviescommissie Vlaamse Gebarentaal vraagt aandacht voor de dove gebarentalige vluchtelingen, een zeer kwetsbare groep binnen de grotere groep van vluchtelingen. De huidige situatie van de Oekraïense vluchtelingen toont heel duidelijk aan dat er een kader nodig is voor de opvang van en de communicatie met dove gebarentalige personen die hun thuisland moeten ontvluchten.

Bekijk hun advies
 

Kunnen Oekraïense kinderen naar school in Vlaanderen?

Je vindt op de website van de Vlaamse overheid alle informatie rond onderwijs in Vlaanderen in context van de Oekraïnecrisis.

Meer weten over onderwijs?

 

Welke psychologische hulp is nodig?

Solentra geeft informatie rond vragen over psychologische begeleiding en de link naar de helpdesk voor zowel professionele als vrijwillige hulpverleners.

Bezoek website Solentra

 

CAW biedt nu ook psychosociale hulpverlening aan vluchtelingen uit Oekraïne. Ook gastgezinnen worden geconfronteerd met de psychosociale noden en problemen van vluchtelingen. Voor hulpvragen kan je terecht op hun gratis nummer 0800 13 500. Elke dag tussen 9 en 17 uur staat een hulpverlener je daar te woord. Je kan ook mailen of chatten met CAW.

Bezoek website CAW

 

België & Oekraïne - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Oekraïners in België

‘Promote Ukraine’ is gevestigd in Brussel en is een onafhankelijk mediaplatform. Ze laten deskundigen uit Oekraïne en de EU aan het woord over kwesties die voor beide partijen van belang zijn. 

Bezoek hun website

 

'Oekraïners in België' bevat contactgegevens van verschillende Oekraïense organisaties en scholen.

Bekijk de website

Oekraïne - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Terugkeer naar Oekraïne 

Is terugkeren naar Oekraïne mogelijk?

Ja, terugkeren naar Oekraïne is mogelijk. Fedasil kan daarbij helpen. Zelfstandig terugkeren met eigen middelen is ook mogelijk.

Lees er meer over