Vrijwilliger Leyla kookt wekelijks voor mensen op straat "Zo voorzien we hen toch van één volwaardige maaltijd per dag"

Leyla is afkomstig van Bosnië en woont ondertussen al 20 jaar in België. Ze heeft een hart voor vluchtelingen en zet zich wekelijks voor hen in. Sinds de opvangcrisis in België uitbrak, heeft ze haar inzet alleen maar verhoogd. “Mijn grootste motivatie is het effectief helpen van mensen. De overheid doet niets en laat dit allemaal gewoon gebeuren. Ik kan gewoon niet begrijpen hoe men dit anderen kan aandoen in het hart van Europa. Onmenselijk."

Vrijwilliegr Leyla kookt

We ontmoeten Leyla in de keuken van een gemeenschapscentrum. Daar zit ze samen met Liza en Noor groenten en kip te versnijden voor een verse maaltijd die ze zullen uitdelen aan zo’n 200 mensen op straat. Door onvoldoende opvangplaatsen en uitblijvende daadkrachtige oplossingen, hebben ongeveer 5.000 alleenstaande mannen het voorbije jaar geen opvangplaats gekregen, hoewel ze daar recht op hebben. Het resultaat hiervan is dat steeds meer en meer mensen buiten slapen zonder enige bescherming, waaronder sinds midden oktober ook regelmatig minderjarigen en gezinnen.

“Ik ben eigenlijk begonnen met allerhande spullen, zoals bijvoorbeeld slaapzakken, kledij en dekens, maar ook pannen, speelgoed en zoveel meer, te verzamelen en naar Duinkerke te brengen. Zelfs tijdens de coronacrisis ben ik dit blijven doen, tot zo’n 2 tot 3 keer per week. Toen ik vorig jaar hoorde dat er mensen in Brussel op straat belandden in de kou, besloten Liza en ik na onze les in Mechelen impulsief de trein te nemen richting het Klein Kasteeltje. Eenmaal aangekomen daar, konden we niets anders dan actie ondernemen en bestelden we enkele maaltijden online voor diegene die daar op straat zaten. Hieruit ontstond het idee om te beginnen koken, zodat deze mensen toch konden worden voorzien van één volwaardige maaltijd per dag.”

Leyla begon wekelijks enkele keren – soms zelfs dagelijks – vanuit haar keuken in Antwerpen te koken, telkens voor zo’n 200 man, en bracht het erna richting Brussel. Ze financiert haar initiatief door giften via haar Facebook en Instagram kanaal en krijgt regelmatig hulp van vrienden of vrijwilligers. Zo leerde ze Liza kennen tijdens haar opleiding in Mechelen. Hoewel ze het aanvankelijk niet echt met elkaar konden vinden, werden ze toch goed bevriend. Ze vonden een gemeenschappelijke interesse en doel om mensen op de vlucht in België te helpen. Ook Noor helpt Leyla regelmatig. Hij wacht op verdere stappen in zijn asielaanvraag en is op zoek naar een job. Hij kookt graag en staat Leyla bij in het bereiden van meer lokale maaltijden.

"Toen ik vorig jaar hoorde dat er mensen in Brussel op straat belandden in de kou, nam ik impulsief de trein richting het Klein Kasteeltje"

Toch geeft Leyla duidelijk aan dat haar initiatief niet altijd even haalbaar is door het vele werk en de lange dagen. Via enkele connecties uit het veld, kwam ze in contact met regiocoördinator Sofie. Zij merkte op dat er heel wat verschillende initiatieven zijn om de mensen op straat te helpen, waaronder voor hen koken. Ze besloot hen met elkaar in contact te brengen, zodat ze hun krachten konden bundelen, zowel logistiek als qua inzetkrachten.

“Het werk van Sofie maakt het allemaal georganiseerder. Zo heb ik nu bijvoorbeeld een keuken in dit gemeenschapscentrum ter beschikking en kan ik rekenen op een netwerk moest ik iets nodig hebben. Het doet goed te beseffen dat we met velen zijn die willen helpen.”

Leyla begint volgende maand als voogd voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NMBV’s) en beseft dat ze veel minder tijd zal hebben om te koken en mensen op straat te helpen. Toch hoopt ze dat, door samen te werken met andere vrijwilligers met een hart voor vluchtelingen, haar engagement zich verder kan zetten via hen. “Mijn grootste motivatie is het effectief helpen van mensen. De overheid doet niets en laat dit allemaal gewoon gebeuren. Ik kan gewoon niet begrijpen hoe men dit anderen kan aandoen in het hart van Europa. Onmenselijk.”

Leyla hoopt dan ook dat meer mensen zich engageren en inzetten voor mensen op de vlucht die vandaag in België aan hun lot worden overgelaten.

Wil je je ook graag inzetten voor mensen op straat of op de vlucht?

Wij lijstten de mogelijkheden voor jou hieronder even op.

Word vrijwilliger

Een vrijwilligersorganisatie in jouw buurt vinden? Kom in contact met regionale steunpunten via onze regiocoördinatoren.

Contacteer jouw regiocoördinator

Bezig met laden...