Gastvrij Fonds

Gastvrij Fonds
Om burgerinitiatieven en vrijwilligersverenigingen voor mensen op de vlucht te ondersteunen, lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Gastvrij Netwerk en Cera een Gastvrij Fonds.

Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is na het begin van de Russische invasie opgelopen tot meer dan 5 miljoen. Dit aantal blijft nog elke dag toenemen. Naar schatting 80.000 tot 290.000 vluchtelingen zullen in België veiligheid zoeken. Net als in 2015, toen de oorlog in Syrië uitbrak en miljoenen mensen op de vlucht sloegen, tonen vele burgers zich vandaag opnieuw solidair met mensen die de gruwel van de oorlog ontvluchten.

Op vrijwillige basis helpen burgers vluchtelingen hun nieuwe buurt te verkennen, de cultuur te begrijpen of Nederlands te oefenen. Ze begeleiden mensen naar een school voor de kinderen, een woning voor het gezin en een opleiding of een job. Zij zorgen mee voor een sociaal netwerk en brengen mensen in verbinding. Met het Gastvrij Fonds willen net die activiteiten ondersteunen waar mensen, verenigingen en initiatieven op lokaal niveau werken rond solidariteit voor mensen op de vlucht.

Wie kan een aanvraag indienen?

  • Bestaande initiatieven (burgers, feitelijke verenigingen, vzw's, organisaties ...) die de voorbije jaren veel inkomsten misliepen door de coronamaatregelen.
  • Nieuwe initiatieven die uit de startblokken willen schieten. Met een eerste budget krijgen zij het nodige duwtje in de rug.

Via het Gastvrij Fonds kan je middelen krijgen om een initiatief op te zetten of om jouw werking uit te breiden. We zetten in op snelle financiële steun voor activiteiten die vandaag al worden uitgerold.

hoe werkt het gastvrij fonds?

Met een fonds willen we op lange termijn middelen inzamelen om lokale basiswerkingen te kunnen ondersteunen. Twee keer per jaar willen we vanuit het Gastvrij Fonds en in samenwerking met onze partners een projectoproep lanceren. Burgerinitiatieven voor mensen op de vlucht kunnen binnenkort via een eenvoudige procedure een aanvraag indienen.

Gastvrij Fonds - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
“Bij vzw Khabaz baten nieuwkomers als vrijwilligers de bar en het kinderatelier uit. Dat biedt taaloefenkansen, maar vooral een plek van ontmoeting en ontspanning waar mensen zichzelf kunnen zijn” - Charlotte & Ijou
 
Gastvrij Fonds - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
“Ieder gezin dat hier toekomt kan een gids als Piet gebruiken die je wegwijs maakt in het systeem” - Mohammad (Buddynetwerk Vluchtelingen Aalst)

Steun jij het Gastvrij Fonds?

Wil jouw bedrijf iets betekenen voor mensen op de vlucht? Dat kan! Samenwerken met het Gastvrij Fonds is meer dan alleen een donatie. Samen staan we middenin de samenleving, hebben we impact én inspireren we anderen!

Op zoek naar veiligheid lieten Oekraïense vluchtelingen noodgedwongen alles achter wat hun lief is. In België moeten ze een nieuw leven opbouwen. Elk initiatief, groot of klein, brengt iets bij. Een gesprek of een helpende hand kan al een wereld van verschil betekenen voor iemand die een nieuw leven moet uitbouwen in een nieuw land. Het Gastvrij Fonds ondersteunt burgerinitiatieven en vrijwilligersverenigingen in Vlaanderen en Brussel actief voor mensen op de vlucht.

Dankzij jullie steun kunnen we ons belangrijke werk voor mensen op de vlucht blijven doen. Geef via BE06 5230 8056 2922 met mededeling 'Gastvrij Fonds'.

300 X 500 EURO VOOR GASTVRIJE INITIATIEVEN

Cera geeft een startschot aan het Gastvrij Fonds en lanceert een projectoproep voor burgerinitiatieven voor mensen op de vlucht. Vennoten van Cera hebben zich al massaal solidair getoond met de vluchtelingen, door geld te storten of door zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan. Om ook de talloze vluchtelingenorganisaties - die kreunen onder de enorme toestroom, het nijpende tekort aan helpende handen en een gebrek aan middelen - te steunen, lanceert Cera nu een nieuwe projectoproep. 

Cera steunt gastvrije initiatieven

Om deze organisaties én nieuwe initiatieven een duwtje in de rug te geven, schenkt Cera 500 euro aan 300 organisaties of initiatieven die zich op een of andere manier inzetten voor mensen op de vlucht.

Dat kan gaan van een straatfeest om mensen uit Oekraïne een warm welkom te geven, tot huiswerkbegeleiding of een buddyproject om vluchtelingen wegwijs te maken in de administratieve mallemolen. Voor opvanginitiatieven bij mensen thuis wordt momenteel steun vanuit de overheid voorzien. Daarom richten wij deze actie specifiek tot ándere acties en organisaties.

Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt?

Schrijf hier een Gastvrij initiatief in


Oprichting Gastvrij Fonds

Dit fonds wordt de komende maanden opgericht door Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en heeft als doel de ondersteuning op lange termijn van organisaties en verenigingen die zich inzetten voor mensen op de vlucht, via diverse projectoproepen.

In samenwerking met
Logo Cera
Logo Gastvrij Netwerk